5 elemenata od kojih je, prema ayurvedi, sačinjen cijeli univezum

Cijeli je vidljvi univerzum sačinjen od energije, vidljive ili nevidljive, a drevni mudraci su otkrili da se energija manifestira u 5 osnovnih elemenata ili počela.

Prvi od elemenata je prostor ili eter u kojem sve nastaje, koji se ne giba i koji je svjedok svemu. Iz njega je prvo nastao zrak kada je nastalo prvo gibanje u prostoru, a nakon njega od trenja koje je zrak stvorio i vatra koja ga je osvijetlila. Voda je bila sljedeća kao prvi opipljivi element nastao topljenjem etera, a nakon toga su se dijelovi skrutili te je došla zemlja koja je svemu dala oblik.

Iz tih pet elemenata je stvoren i život, a oni se nalaze u svakoj materiji u različitim omjerima. U našem tijelu, prema ayurvedi su elementi zastupljeni u organima i sustavima. Eter je prisutan u svakoj tjelesnoj šupljini, zrak je prisutan gdje god je prisutno kretanje, od kretanja samog tijela do krvotoka, probave i, naravno, procesa disanja. Vatra je prisutna u probavnom sustavu i za njega odgovorna, prisutna je u organu vida, tjelesnoj temperaturi, ali i u mentalnim razinama poput inteligencije. Voda je, očigledno, u većini našeg tijela i od presudnog je značaja za njegovo funkcioniranje. Za čvrste strukture, kosti, mišiće i vezivna tkiva je odgovorna zemlja.

Kao što je vatra vezana za osjetilo vida, odnosno organ očiju, tako su i ostali elementi vezani za ostala naša osjetila. Eter je vezan za sluh i organ uha, zrak je vezan za opip i organ kožu, voda je vezana za okus i organ jezik, a zemlja je vezana za njuh i organ nos. Dalje, eter je preko ušiju vezan i za govor, zrak preko opipa s organima ruku, vatra preko očiju sa stopalima, voda sa spolnim organima, a zemlja s anusom.

Preko te vezanosti elemenata, pojavnog svijeta, našeg tijela i osjetila mi smo u stanju doživljavati taj pojavni svijet, te kozmičku svijest koja je u njegovoj pozadini, iz koje je nastao i koje je dio. Cilj je ayurvede uspostaviti harmoniju između tijela, uma i kozmičke svijesti kako bi svi naši potencijali izašli na vidjelo.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.