5 vještina koje moraš razviti kako bi uspio u životu i poslu

Svi žele biti uspješni u životu, ali nisu mnogi svjesni što uspjeh stvarno jest.

Teške situacije se pojavljuju u svakom poslu, svakoj organizaciji i trebaš vještine kako bi se nosio s njima. Te vještine dolaze iz unutarnjeg prostora, koji ja zovem Duhovnim Prostorom.

Pet je sastojaka za uspjeh:

1.      Djelovanje kao tim

Mir i napredak su međusobno povezani. Napredak ne može cvjetati u uznemirenoj atmosferi. Dok radiš s drugima, trebate funkcionirati kao tim. Imaj osjećaj poštovanja prema članovima svoga tima, i nemoj se prepuštati okrivljavanju. Kao vođa tima, trebaš stvoriti atmosferu povjerenja, kooperacije, osjećaja pripadnosti i slavlja. Ništa ne može trajati ako je fokus samo na produktivnosti i dobiti.

2.      Upravljaj svojim umom

Cijela bit Bhagavad Gite je djelovanje bez vezanosti za plod djelovanja. Ako možeš upravljati svojim umom u ratnoj situaciji, onda to možeš u bilo kojoj situaciji. Ova vještina u djelovanju se zove joga. Mudrost je joge ta koja preobražava nečiji stav od arogancije u samopouzdanje, iz krotkosti u poniznost, iz tereta ovisnosti u shvaćanje o međuovisnosti, od ograničenog vlasništva do jednote sa cjelinom. Kada djelujemo, ako je pažnja samo na krajnjem rezultatu, tada ne možemo obaviti što trebamo. Samo predaj sebe potpuno zadatku sa 100% iskrenosti i predanosti.

3.      Budi hrabar poput lava

Postoji izreka na sanskrtu koja kaže, „Veliko bogatstvo dolazi onome koji ima hrabrost lava i koji daje sve od sebe.“ Strast i bestrasnost su komplementarni poput udaha i izdaha. Udahneš, ali ne možeš držati dah predugo; moraš izdahnuti. Slično, trebaš strast da obaviš stvari, ali i bestrasnost da ih pustiš. Kada ne žudiš za obiljem, ono dolazi tebi.

4.      Razvij svoju intuiciju

Ako je sve što je potrebno za napredak nečiji napor, zašto toliko ljudi koji se trude nije bogato? Taj nepoznati faktor ili sreća je povećan duhovnošću. Cijeli materijalni svijet pokreće svijet vibracija koji je suptilniji nego sve što vidimo. Duhovnost povećava inteligenciju i intuiciju. Intuicija ti dolazi kada izbalansiraš svoju strast s bestrasnošću, dobitak sa služenjem, agresivnost za stjecanjem stvari sa suosjećanjem da se vrati društvu. Intuicija je prava misao u pravo vrijeme i važan je sastojak za uspjeh u poslu.

5.      Meditiraj

Što su veće odgovornosti i ambicije koje imaš, veća je potreba za time da meditiraš. U drevna vremena, meditacija je bila način za pronalaskom Sebe, za prosvjetljenje i za prevladavanje nesreće i problema.

Stres znači imati previše stvari za obaviti, premalo vremena i nimalo energije. Može biti teško rasteretiti se posla ili povećati vrijeme koje imaš, ali možeš povećati razinu svoje energije.

Meditacija ne samo da te oslobađa stresa i napetosti, također povećava tvoje sposobnosti, jača tvoj živčani sustav i um, te oslobađa toksine iz tijela. Napravljeni smo i od materije i od duha. Tijelo ima neke materijalne potrebe, a naš je duh nahranjen duhovnošću. Meditacija nam također pomaže da dođemo u dodir s našim unutarnjim prostorom – izvorom veselja, mira i ljubavi.

Znak uspjeha je prevladavajuća radost, pouzdanje, suosjećanje, velikodušnost i osmijeh koji nitko ne može oteti. Što god se dogodio u životu, ako ih možeš zadržati, tada si stvarno našao uspjeh.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno prvi put na Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.