Abhyañga – ayurvedski tretman uljem

Prije više od 2000 godina u Indiji se otkrilo da ulja ne samo da liječe bolesti, nego da mogu spriječiti kasnije poremećaje. Takve terapije su se primjenjivale (samostalno ili drugima) svakodnevno. Ulje se trljalo u cijelo tijelo (a to je abhyañga), glavu, uši, stopala ili na mjesta koja su trebala posebnu pažnju.

Klasični ayurvedski tekstovi navode kako abhyañgu trebamo raditi svakodnevno (što možemo i sami) kako bismo spriječili i izliječili bolesti. Mnoge su dobrobiti svakodnevnog tretmana uljem:

  1. Usporava starenje i produžuje životnu dob.
  2. Uklanja umor i stres od posla i općenito života.
  3. Liječi i sprječava poremećaje živčanog sustava.
  4. Popravlja vid.
  5. Hrani i učvršćuje tijelo.
  6. Liječi nesanicu.
  7. Stvara elektrokemijsku ravnotežu u tijelu.
  8. Ulje utrljano u tijelo sprječava dehidraciju i jača živce.
  9. Ulje pomaže našem energetskom polju.
  10. Potiče stvaranje antitijela i time jača imunološki sustav.

Abhyañga i doše

Vata doša ima sklonosti suhoći kože i tijela. Može razviti poremećaje živaca i kostiju, zatvor, tjeskobu i slabljenje imunološkog sustava. Tretman uljem vraća vlagu u kožu, umiruje živce, jača kosti i hrani tkiva. Sezamovo ulje se miješa s ekstraktima biljaka i eteričnim uljima koje umiruju vatu ili pojedine tegobe.

Osobe pitta konstitucije općenito imaju problema s viškom vrućine koja se onda pokazuje kroz osipe na koži, čireve, infekcije, poremećaje s očima, srcem ili krvožilnim sustavom. K tome pate od nestrpljivosti i „zapaljivog“ karaktera. Tretira se uljima koja su slatka i hlade (kokosovo ulje) pa donose ravnotežu, te sprječavaju daljnju pojavu tegoba. Pojedine situacije se rješavaju specifičnim biljkama za njih koje se miješaju sa sezamovim uljem.

Kapha konstitucija zadržava višak vode i pati do viška tjelesne težine, natečenog tkiva (edem), stvaranja sluzi, te začepljenja u plućima i sinusima. Mogu i sporije razmišljati. Topla ulja pomažu da se ukloni višak vode i uspostavi ravnoteža. Sezamovo ulje i ulje gorušice miješamo s biljkama koje umiruju kaphu ili pomažu kod specifičnih tegoba.

Vrijeme za abhyañgu

Svakodnevnu abhyañgu radimo 1 do 2 sata nakon obroka, idealno nakon nje radimo jogu ili tjelovježbu kako bismo se oznojili. Najbolje je čekati  1 sat do tuširanja kako bi ulje nahranilo tijelo i uklonilo toksine iz tkiva. Ulje drži tijelo i kožu fleksibilnima. Ljeti ga ulje koristimo na sobnoj temperaturi, a zimi ga možemo zagrijati. Eterična ulja i biljne ekstrakte sukladno našim došama možemo dodati u ulje.

U SATTVA – Centru zdravlja i sreće klasičnu abhyañgu obavlja Ivor Medved, školovani ayurvedski terapeut. Trajanje tretmana je 60 minuta, a cijena 250 kn. Rezervirati svoj termin možete na naše kontakte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.