Ako su ti emocije uznemirene, pusti ih neka budu uznemirene koliko god mogu

Ako su ti emocije uznemirene, pusti ih neka budu uznemirene koliko god mogu. Zapravo, ne postoji ništa ovdje što se zove suosjećanje. U višem znanju, suosjećanje je glupost. Zašto? Možeš biti suosjećajan samo prema nekome drugome, tko nije ti. Recimo da ozlijediš ruku, nećeš reći, tako sam suosjećajan prema svojoj ruci. Kažeš li to ikada? Kada kažeš da je svatko di tebe, gdje je tu suosjećanje? Dobro, ozlijedio si se, ozlijedio si se zbog svoje bedastoće. Stavi neki melem i zaboravi na to.

Kada budeš povrijeđen, to je tvoja karma. Nekoga si nekada povrijedio i sada si to dobio nazad. Ništa se ne događa bez razloga. To je najviše znanje.

Dakle, neki će Učitelji uvijek reći da ako patiš, to nije zbog nekoga, to je samo zbog tebe. Bolje ti je da propatiš i riješiš se toga. Ako umjesto toga kažeš, „Ta osoba je odgovorna za moju patnju“, onda stvaraš novu karmu i nosiš je u sljedeći život. Ali ako kažeš, „Moja patnja je zbog mene i ja preuzimam vlasništvo nad karmom“, tada postaješ slobodan.

Govorenje, „Moja patnja je zbog te osobe“, će nastaviti karmu jer će ta impresija ostati u tvome umu. Zašto ne gledaš unutra? Zašto ne krećeš dalje? Zašto se držiš događaja iz prošlosti i kriviš drugu osobu za svoju karmu? Ako radiš tako tada ćeš nastaviti biti nesretan.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno prvi put na Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.