Ayurveda: znanost o životu

Ayurveda je drevna znanost o životu. Njezini povijesni tragovi mogu se pratiti oko 5.000 godina unatrag na području današnje Indije. I danas je njezina praksa najraširenija na Indijskom potkontinentu, ali se proteklih desetljeća proširila svijetom i možemo reći da znanje ayruvede pripada svima.

Naziv ayurveda složen je od dviju sanskrtskih riječi, ayur koja znači život i veda, koja znači znanje. Dok je ayurvedska medicina složen i razgranat sustav koji pokriva sve što znamo o ljudskom tijelu i njegovim tegobama, ayurveda je više od medicine. Ona je holistički pristup životu i zdravlju i tiče se i naše prehrane, djelovanja okoline, životnih navika, prati godišnja doba i kretanja planeta. Kada liječi pacijenta, liječi njega u potpunosti i gleda ga u kontekstu njegove okoline, te se bavi uzrocima problema, a ne njegovim simptomima. Punu pažnju posvećuje životnoj ravnoteži pa je pravilna prehrana jedan od fokusa svake terapije ili prevencije bolesti.

Cilj je ayurvede očuvanje zdravlja i prevencija bolesti, te ozdravljenje bolesnika ukoliko se bolest pojavi. Njen pristup u tome vodi nas na suptilnije energetske razine od onih tjelesnih. Ona je potpuna znanost u životu pa prepoznaje sve težnje ljudskog bića i teži uspostavljanju ravnoteže u njemu. Na taj način omogućuje samoizlječenje svakoga od nas.

Ravnoteža tijela, uma i duha je preduvjet za zdravlje. Na sanskrtu riječ za zdravlje je swasthi, a ta riječ označava i mirnoću, te uspostavljenost u sebstvu, tj. vlastitom duhu ili našoj pravoj prirodi. Da bismo bili zdravi u tijelu, umu i duhu koriste nam tehnike meditacije i različite joga tehnike i tehnike disanja. Ayurvedski tretmani, nakon što ayurvedski liječnik postavi dijagnozu pomoću pulsne dijagnostike i/li drugih metoda, uključuju ayurvedske preparate, ayurvedske tretmane, tehnike čišćenja i, najvažnije, prehranu prilagođenu našoj osobnoj konstituciji i trenutnom zdravstvenom stanju.

I.P.

SAZNAJ VIŠE:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *