Ayurveda: znanost o životu

Ayurveda je drevna znanost o životu. Njezini povijesni tragovi mogu se pratiti oko 5.000 godina unatrag na području današnje Indije. I danas je njezina praksa najraširenija na Indijskom potkontinentu, ali se proteklih desetljeća proširila svijetom i možemo reći da znanje ayruvede pripada svima.

Naziv ayurveda složen je od dviju sanskrtskih riječi, ayur koja znači život i veda, koja znači znanje. Dok je ayurvedska medicina složen i razgranat sustav koji pokriva sve što znamo o ljudskom tijelu i njegovim tegobama, ayurveda je više od medicine. Ona je holistički pristup životu i zdravlju i tiče se i naše prehrane, djelovanja okoline, životnih navika, prati godišnja doba i kretanja planeta. Kada liječi pacijenta, liječi njega u potpunosti i gleda ga u kontekstu njegove okoline, te se bavi uzrocima problema, a ne njegovim simptomima. Punu pažnju posvećuje životnoj ravnoteži pa je pravilna prehrana jedan od fokusa svake terapije ili prevencije bolesti.

Cilj je ayurvede očuvanje zdravlja i prevencija bolesti, te ozdravljenje bolesnika ukoliko se bolest pojavi. Njen pristup u tome vodi nas na suptilnije energetske razine od onih tjelesnih. Ona je potpuna znanost u životu pa prepoznaje sve težnje ljudskog bića i teži uspostavljanju ravnoteže u njemu. Na taj način omogućuje samoizlječenje svakoga od nas.

Ayurveda vraća ravnotežu u tijelo i um

Ravnoteža tijela, uma i duha je preduvjet za zdravlje. Na sanskrtu riječ za zdravlje je swasthi, a ta riječ označava i mirnoću, te uspostavljenost u sebstvu, tj. vlastitom duhu ili našoj pravoj prirodi. Da bismo bili zdravi u tijelu, umu i duhu koriste nam tehnike meditacije i različite joga tehnike i tehnike disanja. Ayurvedski tretmani, nakon što ayurvedski liječnik postavi dijagnozu pomoću pulsne dijagnostike i/li drugih metoda, uključuju ayurvedske preparate, ayurvedske tretmane, tehnike čišćenja i, najvažnije, prehranu prilagođenu našoj osobnoj konstituciji i trenutnom zdravstvenom stanju.

Sva je materija, zapravo, iluzija. Sastoji se od međusobno povezanih molekula koje su, opet, izgrađene od atoma, a onih od još manjih čestica. No, 99.9% atoma je prazan prostor. Veze između molekula nisu čvrste, čak i dok su međusobno povezane, među njima je sve prazno. Cijeli je ovaj svijet šupalj i prazan! A opet, možemo ga opipati, okusiti, mirisati, čuti i vidjeti. Što svijet, odnosno ono što možemo raspoznati u praznom prostoru, drži na okupu i što mu daje osobine koje možemo iskusiti svojim osjetilima?

Ayurveda nam govori da je Univerzum sastavljen od 5 elemenata. Naše je tijelo sastavljeno od 5 elemenata koji su međusobno povezani u 3 modulacije, od 7 tkiva i 3 kvalitete. Kako se osjećamo koje senzacije imamo u tijelu i kojeg smo zdravstvenog stanja ovisi o njihovoj ravnoteži.

Suptilni svijet ayurvede

Pet elemenata su prostor (eter), zrak, vatra, voda i zemlja. Svaki od elemenata u sebi sadrži mali dio ostalih, a sve u postojanju također u sebi sadrži dio svih 5 elemenata. Međusobno povezane modulacije tih pet elemenata u našem tijelu nazivamo doše, one su vata, pitta i kapha. Doše čine konstituciju našeg tijela i našeg uma, te im daju različite kvalitete. Vata je kombinacija prostora i zraka, pitta vatre i vode, a a kapha vode i zemlje.

Tkiva od kojih je građeno naše fizičko tijelo su krvna plazma, krv, mišići, masno tkivo, kosti, koštana srž (i nervna tkiva) i reproduktivna tkiva (i stanice). Svako od tkiva u sebi sadrži pet elemenata, odnosno tri doše. Svako izbacivanje doša iz ravnoteže može stvoriti zdravstvene probleme, jer blokira protok prane (životne energije),odnosno unos nutrijenata potrebnih za zdravu izgradnju tkiva, te izbacivanje suvišnih tvari. Trajni disbalans doša dovodi do bolesti.

Tri kvalitete ili gune su sattva, rajas i tamas. One se izmjenjuju prirodnim tijekom, kao što se i doše izmjenjuju tijekom različitih doba dana ili godišnjih doba. Ništa u kreaciji nije statično, nego se cijelo vrijeme kreće i mijenja. Kada sattva guna prevladava, tada osjećamo mir, spokoj i zadovoljstvo. Rajas je odgovoran za nemir, aktivnost i negativne emocije poput bijesa i uznemirenosti. Tamas donosi letargiju, depresiju, nepomičnost i težinu.

SAZNAJ VIŠE:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.