Ayurvedska prehrana

Ayurvedska prehrana za savršeno zdravlje

Ayurvedska prehrana se temelji na znanjima ayurvede, drevne znanosti o životu. Omogućuje nam da svoje obroke planiramo sukladno našim potrebama, našoj tjelesnoj konstituciji, godišnjem dobu, dobijemo optimalnu količinu nutrijenata i energije, te oduševimo svih naših pet osjetila!

Znati kuhati znači znati i jesti. Da bismo zadržali zdravlje trebali bismo jesti odgovarajuću vrstu hrane u odgovarajuću količini, odgovarajućim omjerima i pripremljenu na odgovarajući način. Ayurvedska prehrana znači baš to i nije nimalo komplicirana. Ayurveda je drevna vedska znanost o životu i bazira se na proučavanju prirodnih zakona i njihovom poštivanju.

Ayurvedska prehrana je dio ayurvedske terapije

Da bismo pripremili hranu na ayurvedski način, odnosno na način koji najviše odgovara našoj tjelesnoj konstituciji, trebamo usvojiti i razumjeti neke principe. Sve u našem tijelu i našoj okolini je napravljeno od pet elemenata (prostor, zrak, vatra, voda, zemlja), odnosno njihovih kombinacija koje čine tri doše (vata, pitta, kapha). Naša tjelesna konstitucija je kombinacija tih doša i ovisno o onoj koja je dominantna, biramo hranu koju ćemo konzumirati.

Isti elementi, odnosno doše, su prisutni, dakako, i u hrani, a naučit ćemo i načine kako pripremiti namirnice kako bismo iz njih izvukli maksimum i učinili ih najprikladnijima za konzumaciju. Pravilo je da ih učinimo što probavljivijima, da omogućimo tijelu što lakšu eliminaciju suvišnih tvari, ne remetimo naše doše i učinimo ukusnima za prste polizati!

Ayurvedska prehrana je sastavni dio ayurvedske terapije, služi prevenciji i liječenju bolesti. Prehrana namirnicama  koje nam ne odgovaraju i koje nisu pripremljene na odgovarajući način dovodi nakon nekog vremena do poremećaja u našem organizmu i onda do bolesti. Pridržavanjem pravilne prehrane možemo očuvati naše zdravlje, a tijekom bolesti pomoći da do kraja uklonimo tegobe. Prema razumijevanju ayurvede hrana je lijek.

Idealan obrok ayurvedske prehrane

Ukoliko jedemo obroke koji se sastoje od raznovrsnog svježeg i kuhanog voća i povrća, grahorica, žitarica, svježih mliječnih proizvoda, sjemenki, orašastih plodova, začina i začinskog bilja očuvat ćemo svoje zdravlje. Prehrana bogata industrijski prerađenim namirnicama, konzerviranom hranom, brzom hranom, slatkišima i pekarskim proizvodima sasvim sigurno će dovesti do poremećaja u našem organizmu.

Naš idealan obrok ayurvedske prehrane bi se trebao sastojati od povrtne juhe, tanjura na kojem je jednak omjer sirovog povrća, kuhanog povrća, grahorica, te žitarica, a na kraju možemo i pojesti svježe pripremljeni slatkiš od gore spomenutih namirnica. Voće jedemo kao prvi obrok dana, može nam, kao i sjemenke i orašasti proizvodi poslužiti kao međuobrok. Kažemo da je voće ayurvedska „brza hrana“. Mliječne proizvode konzumiramo svježe, industrijskom preradom oni, kao i sve namirnice gube kvalitetu koja podržava život.

Kuhati na ayurvedski način nije komplicirano. Potrebno je samo promijeniti navike, što je uvijek najveći izazov. No, vidjet ćemo koliko dobrobiti za naš organizam, odnosno sustav um/tijelo donosi ayurvedska prehrana. Postupke pri ayurvedskom kuhanju i recepte ayurvedske prehrane možemo naučiti na Tečaju ayurvedskog kuhanja u SATTVA Centru zdravlja i sreće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.