Cilj svakog ayurvedskog tretmana je uspostaviti ravnotežu unutar naše tjelesne konstitucije, odnosno, među našim došama (vata, pitta, kapha), zato što bolest nastaje zbog njihove neravnoteže.

Prema učenju ayurvede početak svakog tretmana (bez obzira jesu li u pitanju lijekovi, akupunktura, kiropraktika, masaža, alopatija ili neki drugi) bez prethodnog uklanjanja toksina iz sustava koji su uzrokom bolesti samo će gurnuti otrove dublje u tkivo. Površni tretman će samo donijeti olakšanje u simptomima. Dok se na osnovni uzrok bolesti se neće djelovati pa će se problem pojaviti opet u istom ili drugačijem obliku.

Dvije su vrste ayurvedskih tretmana: uklanjanje toksina i neutralizacija toksina. Ovi tretmani se mogu primjenjivati na tjelesnoj i na emocionalnoj razini.

Emocionalno otpuštanje

Bijes, strah, tjeskoba, nervoza, ljubomora, posesivnost i pohlepa su uobičajene ljudske emocije. Ipak, od djetinjstva nas većinu uče kako ne smijemo ispoljavati negativne emocije. Pa onda od djetinjstva potiskujemo prirodno izražavanje emocija. Ayurveda prepoznaje to kao problem i uči kako potiskivanje takvih emocija stvara toksine koji su odgovorni za  bolesti.

Ayurvedska (i jogijska) tehnika za rješavanje negativnosti je promatranje i otpuštanje. Primjerice, kada se bijes pojavi, trebamo ga biti potpuno svjesni, promatrati kako se taj osjećaj razvija od početka do kraja. Iz tog promatranja shvaćamo njegovu prirodu i nakon toga ga otpuštamo. Sa svim negativnim emocijama se možemo nositi na ovakav način.

Strah je povezan s vatom, bijes s pittom, a pohlepa, zavist i posesivnost s kaphom. Ako potiskujemo strah patiti će nam bubrezi, sa bijesom pati jetra, a s pohlepom i posesivnošću srce i slezena.

Ayurvedski tretmani

U Sattva centru na raspolaganju su nam sljedeći tretmani:

Tretmane obavljaju Ivor Medved i Jasminka Habuš, školovani ayurvedski terapeuti. Svoj termin ayurvedskih tretmana možete rezervirati na naše kontakte.