Basti (ljekoviti klistir) za zdravlje cijelog organizma

Temeljni spis ayurvede, „Charaka samhita“, navodi kako je basti (klistir) pola svake medicinske terapije ili čak potpuni tretman. Koristi se prvenstveno za vata poremećaje kao samostalni ili glavni tretman.

Debelo crijevo je povezano sa svim ostalim organima i tkivima pa čišćenjem i obnavljanjem debelog crijeva je cijelo tijelo obnovljeno i iscijeljeno. Debelo crijevo je glavni organ koji upija hranjive tvari. Zdravo i funkcionalno debelo crijevo je nužno za pravilnu apsorpciju hranjivih sastojaka.

Basti nije poput klistira i čišćenja debelog crijeva koja se rade kod nas na Zapadu. Klistiri samo čiste rektum i prvih 20 do 25 centimetara debelog crijeva što onda dovodi do pražnjenja crijeva. Klistir odstranjuje blokirane fekalije, ali može oslabiti sluz u membranama i osušiti debelo crijevo. To dodatno remeti ravnotežu vate i time sam proces eliminacije. Basti je, s druge strane, tretman cijelog debelog crijeva od anusa do početka tankog crijeva. Ne samo da se fekalije uklanjaju iz tijela, nego i toksini (ama) iz tkiva. K tome, uspostavlja se zdravlje i ravnoteža u funkciji debelog crijeva uz obnovi tkiva i organa. To se obavlja uglavnom kombinacijom ulja i ljekovitih biljkaka.

Opće dobrobiti bastija

U mnogim stanjima možemo imati dobrobiti bastija uključujući i kronični zatvor, išijas, bol u donjem dijelu leđa, artritis, giht i reumatizam. Također pomaže u brojnim neurološkim i mentalnim poremećajima vezanim za poremećaj vata doše.

Ne koristimo basti za pomoć pri proljevu, raku debelog crijeva,  divertikulitisa, rektalnog krvarenja, polipa na debelom crijevu, groznice i nekih oblika dijabetesa.

U SATTVA – Centru zdravlja i sreće basti obavlja Ivor Medved, školovani ayurvedski terapeut. Cijena malog (matra – mali ayurvedski ljekoviti klistir koji se koristi za podmazivanje debelog crijeva i uravnoteženje vata doše; umiruje um.) tretmana je 125 kn, a velikog (shodana – veliki ayurvedski ljekoviti klistir od 4,5dl; čisti, hrani i pomlađuje debelo crijevo.) 175 kn. Rezervirati svoj termin možete na naše kontakte.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.