Dolazi li prosvjetljenje samo onima koji ga traže? Može li netko slučajno postati prosvjetljen?

Da, netko može slučajno postati prosvjetljen. Znam za jednog vojnika, u indijsko-pakistanskom ratu 1971. je bio ranjen. On je iz Haryane. Bio je na svojem konju i ranjen je u vrat. Preživio je, ali nakon toga je postao prosvjetljen. Čovjek je odjednom vidio sebe kako nije tijelo i bilo je to slučajno prosvjetljenje. Preminuo je u kasnim 80-ima, bio je vrlo ugodan gospodin.

Kada postoji potpuna harmonija i sinkronicitet između lijeve i desne polutke mozga i kada parasimpatički i simpatički živčani sustavi rade u skladu, tada kažemo da je to povišeno stanje svjesnosti. I to povišeno stanje svijesti koje danas možemo i fizički izmjeriti, to je što nazivamo prosvjetljenjem.

Ali nakon prosvjetljenja, on je želio znati više, učiti još malo više, nakon prosvjetljenja je otišao tražiti Gurua (učitelja). Trebao je Gurua. U to vrijeme, bilo je puno politike kasti. Skoro poput Eklavye (lik iz spjeva Mahabharata, označava samouku osobu, op.prev.), sjeo je ispred kutira svoga Gurua i samo slušao i učio što je Guru govorio drugim učenicima. Nakon toga je zahvalio svome Guruu i došao. Živio je u Kotli, u Mubarakpuru. Bio je kanal u New Delhiju, na području Kotle, tamo je živio. Bio je oženjen, imao je djecu. A onda je napravio svoj mali kutir, jedan ašram, tamo je obično sjedio. Bio je tek završio drugi razred škole, nije bio baš obrazovan, ali vrlo mudra osoba. Postoje mnogi takvi primjeri, mnogi mnogi ljudi. To je moguće. Ali znate, ipak, morali su nešto učiniti u prošlim životima. U ovom životu se čini slučajnim, ali zapravo nije. Sve je to veliki plan. Susreo sam se s njim. Bilo mi je tada tek 23 ili 24. A on me je zvao „Oh, Yogiraj“, bio sam sramežljiv kada sam slušao sve te pohvale. „Došao si nakon toliko tisuća godina“, rekao bi mi. „Cijeli svijet te traži“, na taj bi mi način govorio. Ali prema drugim ljudima je bio vrlo neljubazan. Imao je štap i njime bi tjerao ljude van, neljubazan mislim na sladak način. Govorio je samo u narječju. Ali imao je viziju, znao je, mogao je vidjeti.

Nema kriterija za prosvjetljenje. Ti to već imaš. Kada će izaći, kada će procvjetati, to je potpuna misterija.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno prvi put na Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.