Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Večer vedske mudrosti

7. studenoga 2017. u 19:30 do 20:30

URONIMO DUBOKO U ISTINSKO ZNANJE

Vrhunac svih naših napora je samospoznaja, odgovor na pitanja tko smo, što smo i odakle dolazimo. U našoj potrazi za odgovorima trebamo putokaze, a oni od davnina dolaze od onih koji su tim putem prošli prije nas. Vede, pa i onaj mali dio koji je ostao sačuvan, ostaju vrhunac ljudske spoznaje o istinskoj prirodi Sebstva i Univerzuma

ŠTO SU VEDE?

Vedama se naziva cijeli korpus zapisanih tekstova koji su se prije toga generacijama i tisućama godina prenosili usmenom predajom na drevnom jeziku sanskrtu. Postoje saznanja da su stare nekoliko desetaka tisuća godina, starije od svake poznate povijesti, a obuhvaćaju potpuno ljudsko znanje i spoznaju, od znanja o Sebstvu i Univerzumu, do praktičnih znanja o, primjerice, arhitekturi, medicini, glazbi, umjetnosti i društvenim odnosima. Ovo je tek jedan mali njihov djelić koji je ostao sačuvan kroz turbulentnu povijest čovječanstva. I od tog dijela tek je jedan dio sa sanskrta preveo na europske jezike i dostupan je nama. Na, kao i takav, predstavlja neusporediv i nepresušan izvor znanja o samospoznaji.

INDIJSKA FILOZOFIJA

Iz tumačenja Veda i odnosima prema njihovim postulatima razvilo se 6 različitih grana indijske filozofije – njaja, vaišešika, sankhja, joga, mimansa i vedanta. Svaka od njih uzima za polazište jedan postulat ili niz postulata iz kojih onda izvode tumačenje i način oslobođenja. U vedskoj misli, dolaženje do istine, odnosno, logika, nije linearna, nego sferična pa se do istine dolazi naoko kontradiktornim i suprotstavljenim stavovima.

PREDAVANJA

Na večerima vedske mudrosti gledat ćemo i slušati video i audio komentare na klasične vedske spise među koje spadaju Patanđalijeve Joga-sutre, Aštavakra gita, Bhagavad gita, Keno upanišada, Kato upanišada i Išavasja upanišada. Uz njih, bacit ćemo pogled i na niz kraćih osvrta na teme koje obrađuju Vede.

CIJENA

Večer vedske mudrosti je otvorena svima. Donacije su dobrodošle, na ulazu u dvoranu je kutijica u kojoj je možete ostaviti.

TERMINI i PRIJAVE

Večer vedske mudrosti se održava u Sattva – Centru zdravlja i sreće svaki utorak od 19:30 do 20:30 sati, nakon sata joge. Informirati se možete na naše kontakte, a termin je otvoren svima. Svako predavanje se simultano prevodi na hrvatski jezik.

Detalji:

Datum:
7. studenoga 2017.
Vrijeme:
19:30 do 20:30
Događaj Category:
Događaj Tags:
, ,

Organizator

Ivan Palijan
Telefon:
091 6000 245
E-pošta:
sattva@sattva-centar.hr
Pogledajte web stranicu Organizator

Lokacija

SATTVA – Centar zdravlja i sreće
Varaždinska 20 C
Beretinec, Varaždinska županija 42201 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 6000 245
Pogledajte web stranicu Lokacija

Sviđa ti se SATTVA?

Prijavi se na naš newsletter!