Veganske lazanje sa špinatom i gljivama

Veganske lazanje sa špinatom i gljivama

Veganske lazanje su pune okusa i radosti. Za njih trebamo par umaka, dobar izvor veganskog proteina i izbor povrća koji uz njih odgovara. Poput pizze i lazanje je teško ne voljeti. Što se tu ne može voljeti, kažete, u slojevima tankog tijesta ispunjenog različitim teksturama i okusima. Slažemo se, lazanje …

Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne

Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne

Veganska majoneza je dodatak na našem tanjuru koji možemo doslovno napraviti u 2 minute. Trebaju nam samo dva osnovna sastojka kojima ćemo dodati okus kakav želimo. Majoneza je u osnovi emulzija koju na okupu drži lecitin. Tradicionalno se on nalazi u jajetu koje kuhari obožavaju jer je savršeni emulgator. Mi …

veganske palačinke

Veganske palačinke s integralnim brašnom

Veganske palačinke se pripremaju u nekoliko minuta, a jedino ograničenje koje imamo u njihovom pripremanju je naša mašta. Svaka civilizacija ima jedan oblik tankog pečenog tijesta koje onda priprema na slatko ili na slano, ovisno o potrebi i prilici. Palačinke kakve mi pripremamo potječu još od Starih Grka i Rimljana. …

veganska pizza s tofuom i gljivama

Veganska pizza s tofuom i gljivama

Veganska pizza ne zahtjeva puno truda, niti odricanja od okusa koje smo navikli na najpopularnijem jelu na planetu. Zahvaljujući tofuu može imati gotovo svaki okus koji poželimo. Najbolja pizza ima hrskavo tijesto na rubovima i najviše 3 sastojka, ne možemo niti diskutirati o tome. Uobičajeno pšenično brašno mi ćemo u …

Sirove okruglice od bulgura i rajčice

Iako imaju samo dva glavna sastojka – bulgur i rajčicu – da bi nam okruglice uspjele, trebamo strpljenje. Za koje ćemo biti nagrađeni. Ovaj obrok nećemo kuhati pa je odličan izbor za ljeto, ali s obzirom da svoj okus zahvaljuje soku od nara, napravit ćemo ga u ovo doba godine …

Kisela juha od povrća s tamarindom

Ideju za kiselu juhu od povrća s tamarindom dobili smo iz indonezijske kuhinje, a egzotično povrće zamijenili smo našim domaćim. Tamarind je jedan od začina, odnosno okusa, koji ćemo teško na prvu uklopiti u našu domaću vegetarijansku kuhinju. Nemamo naviku koristiti ga, naravno, ali stvar je i u tome da …

Boršč – gusta juha od cikle i ostalog povrća

U istočnoj Europi postoje brojne verzije boršča, ali je najpoznatija ruska sa ciklom. To je gusta juha od povrća u koju po želji dodajemo neki izvor proteina. Boršč je harašo! Vjerojatno najpoznatije rusko jelo na svijetu je popularno među onima koji znaju o čemu se radi, dok ostali odmahuju glavom …

Kaša od kabocha tikve za hladna jutra

Nema obroka ili njegovog slijeda koji ne bi mogao uključivati bundevu. Stoga počnimo dan s kašom od kabocha tikve za doručak. Kaša od kabocha tikve sadrži dva glavna sastojka, spomenutu tikvu i rižino brašno.  Da bi obrok bio teksturom potpun u kašu možemo ubaciti i okruglice od rižinog brašna. Umjesto …

Pastiričina pita sa smeđom lećom i batatom

Smeđa leća će od ovog klasičnog jela napraviti izdašni i brzi veganski obrok za hladnije dane. Za cjeloviti obrok ju serviramo uz zelenu salatu. Među veganima se varijanta pastirske pite počela nazivati pastiričina pita i naravno da je bogatija hranjivim sastojcima od originala. Razlog je tome smeđa leća i puno …

Palačinke od krumpira s preljevom od jabuka

Palačinke od krumpira s preljevom od jabuka su jednostavne i brzo gotove. Možemo ih jesti kao međuobrok, doručak ili desert. I jabuka i krumpira imamo u obilju pa se nekako podrazumijeva da postoji ovako ukusna kombinacija. Palačinke od krumpira se konzumiraju s različitim voćnim i šećernim preljevima ili slanim preljevima …