Pastiričina pita sa smeđom lećom i batatom

Smeđa leća će od ovog klasičnog jela napraviti izdašni i brzi veganski obrok za hladnije dane. Za cjeloviti obrok ju serviramo uz zelenu salatu. Među veganima se varijanta pastirske pite počela nazivati pastiričina pita i naravno da je bogatija hranjivim sastojcima od originala. Razlog je tome smeđa leća i puno …

Palačinke od krumpira s preljevom od jabuka

Palačinke od krumpira s preljevom od jabuka su jednostavne i brzo gotove. Možemo ih jesti kao međuobrok, doručak ili desert. I jabuka i krumpira imamo u obilju pa se nekako podrazumijeva da postoji ovako ukusna kombinacija. Palačinke od krumpira se konzumiraju s različitim voćnim i šećernim preljevima ili slanim preljevima …

Gazpacho – svježa juha od sirovog povrća

Gazpacho je popularna sirova juha od svježeg ljetnog povrća. Jede se hladna kako bi nas osvježila tijekom ljetnih vrućina. Smatra se da je gazpacho drevno jelo, koje se počelo konzumirati u Antici tijekom rimske okupacije Iberijskog poluotoka. Tada, naravno, nije sadržavala niti rajčici, niti papriku. One su donesene iz Amerike …

Veganska feijoada – brazilsko varivo od crnog graha

Feijoada se u Brazilu, pogotovo u onom njegovom dijelu oko Rio de Janeira, smatra nacionalnim jelom. Vrlo je  izdašna u njenoj izvornoj raskošnoj varijanti pa se jede i u posebnim prilikama kada je cijela obitelj na okupu, namijenjena je polaganom uživanju uz druženje. Crni grah je vrlo rano u Brazilu …

Chia fresca – svježi energetski napitak

U vrijeme prije dolaska bijelaca, kada su se civilizacije u Amerikama još razvijale, chia je uz kukuruz i grah bila glavna namirnica uzgajana u Srednjoj Americi. Azteci su je redovito konzumirali kako bi održavali razinu energije i razinu zdravlja. Chia fresca je napitak od chia sjemenki i soka limete koji …

Chapati – indijski ravni kruh

Indijska verzija kruha se širom zemlje proizvodi uglavnom kod kuće i servira uz glavni obrok. Brzo je gotov, u njemu nema kvasca, a umjesto integralnog pšeničnog možete koristiti i druge vrste brašna. Jednom kada se naviknete na njega, chapati će postati jedan od omiljenih dijelova obroka. Chapati možete naučiti raditi na Tečaju …

Dal s crvenom lećom i povrćem uz začinjenu rižu

Tradicionalno, dal je jelo od sitnih grahorica, dok se jelo od povrća servira sa strane. Ovdje smo spojili ta dva u jedno jelo u kombinaciju u kojoj je prisutno svih 6 okusa. Riža je također tradicionalni dio obroka. Print Recipe Dal s crvenom lećom i povrćem uz začinjenu rižu Course …

Slanutak s rajčicom i prilogom od začinjenog prosa

Jedan od najukusnijih načina pripreme slanutka i nama, uz humus, najdraži. Rajčicu kuhamo ovdje samo na pari i umiješamo na kraju sa sezamovim sjemenkama. U Indiji je popularna chana masala, mješavina začina za slanutak, ali bi ona ovdje nama mogla biti preljuta. Obična curry mješavina začina je čisto dovoljna. Proso …

Quinoa i mung dal s povrćem – jednostavan i kompletan obrok

Jednostavan i kompletan obrok koji ima mnoge varijacije. S različitim učincima mogu se koristiti razne žitarice i sitne raspolućene grahorice (dalovi). Povrće također možemo birati prema godišnjem dobu i prema vlastitoj konstituciji. Print Recipe Quinoa i mung dal s povrćem Course Glavno jelo Cuisine Ayurvedska kuhinja Prep Time 15 minuta …