Jednostavna tehnika kojom se možeš nositi sa svojim emocijama i raspoloženjima

Vidi cijeli ovaj svijet poput mjehurića koji se dižu u vodi. Vidi ljude poput mjehurića na površini Brahmana (Beskrajne Svijesti). Znaš li kako se nastaju mjehurići u vodi? Isto tako, svatko se podiže, igra svoje vlastite igre i rastače natrag u Beskraj. Isto je u tvom vlastitom životu. Tvoj je um mjehurić na površini Brahmana, Beskraja.

Vidi koliko se mnogo promjena zbiva u tvome umu tijekom dana. Koliko se promjena zbiva u tebi? Samo sjedi i misli na jednu osobu cijeli dan. Vidjet ćeš sve vrste emocija kako dolaze i odlaze. Bijes, frustracija, odbacivanje, sumnja, itd. Sviđaju ti se i ne sviđaju i osjećaš da to sve je ništa i da bi želio pobjeći. Svi ti mjehurići se podižu i padaju u tvome umu. Tvoj je um takav val mjehurića u Sebstvu.

Pogledaj svoja raspoloženja! Ona su mjehurići na površini tvoga uma. Nije tajna da raspoloženje ostaje ne više nego dva dana i jednu četvrt, ugodno ili neugodno. Mnogo puta kada ljudi susretnu vrlo draga osobe, one koje jako vole, oni su u radosnom raspoloženju. A onda vide kako se mijenjaju u dva i jednu četvrt dana! Njihov se um mijenja. Ne razumiju što se događa! Um je također takav. Ne ostaje čvrst. Vic je ovdje, ne možeš zadržati ugodne trenutke, oni dođu i odu. Ali neugodne stvari dođu, a za njih se držiš. To je drevna navika držanja za neugodna sjećanja više negoli za ugodna.

Sa vještinom možeš vidjeti da je sve Ljubav, sve je Božansko. Kada vidiš da netko postaje ljutiti ili frustriran, možeš ili vidjeti ljubav iza njihovog bijesa i frustracije ili vidjeti samo njihovu vanjsku projekciju. Zašto se netko ljuti? Zato što su nešto voljeli, a to se nije dogodilo. Zašto netko postaje frustriran? Zato što su nešto voljeli jako puno, a nisu to dobili. Zašto netko služi? Postoji ljubav iza te službe. Zašto netko pjeva? Zato što iskušavaju divan osjećaj ljubavi. Postoji ljubav iza svakog djelovanja i iza svake emocije, pozitivne ili negativne. Zato kažem da ljubav nije emocija. Kažem da je tvoje postojanje. To je nešto od čega je tvoj život napravljen. Zato je ne možeš nikada izgubiti, ali trebaš nešto vještine da je poznaš, iskusiš je i učiniti da procvjeta u životu.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno prvi put na Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.