Jyotish osvjetljava naš životni put

Jyotish osvjetljava naš životni put

Jyotish je puno više od horoskopa kakvog poznajemo na Zapadu. Znanje o karmi nam pomaže da pomoću njega dobijemo duboke uvide u našu psihu i putovanje naše duše.

Ponekad ćemo jyotish zvati vedska astrologija ili indijska astrologija, što je djelomično točan opis onoga čime se jyotish bavi. Drugačije ga iz zapadne perspektive ne možemo opisati. Stoga je najbolje da razbijemo to nekorisno zapadno mjerilo gledanja na stvari i pogledamo ih na kozmički način. To je način gledanja drevnih mudraca koje su donijeli znanje veda u ovaj svijet. Jyotish je dio vedskog znanja starog tisućama godina i ima konkretnu primjenu vezanu uz vede. Da bi vedski obredi postigli željeni učinak, oni moraju biti izvođeni u točno određeno vrijeme tijekom dana, ali i tijekom ciklusa ostalih planeta u godini. Jyotish je stoga u drevna vremena korišten kako bi se izračunalo najbolje vrijeme za izvođenje nekog obreda i bilo koje druge akcije.

I danas koristimo to znanje. U Indiji, gdje jyotish danas ima svakodnevnu praktičnu primjenu u tradicionalnim krugovima se koristi za računanje pravih trenutaka za izvođenje važnih akcija poput početka gradnje kuće, potpisivanja poslovnih ugovora, poslovnog i drugog financijskog ulaganja, te ulaska u brak. Upravo se i za brakove koristi računanje kompatibilnosti između natalnih karti dvije osobe koje u njega stupaju. Na taj način se provjeravaju i iz našeg gledišta ozloglašeni dogovoreni brakovi. Oni izgledaju da su sklopljeni iz prisile, ali u astrološkom smislu imaju puno veću šansu za sreću i harmoniju.

Kako na nebu, tako i na zemlji

Mi uglavnom ne znamo ništa o sebi, o vlastitom umu i emocijama, niti o energijama koje se kreću u svjesnoj, nesvjesnoj i podsvjesnoj razini naše svijesti. Na Zapadu se jedino psihoanaliza pozabavila tim silama i energijama, promatrajući ih i donoseći zaključke o njihovim tendencijama, ali bez pravog razumijevanja od kuda dolaze. Iz kozmičke perspektive, sve je u ovom svijetu napravljeno od iste energije, od iste svijesti koja dolazi iz istog izvoda koji nikada nije stvoren, niti će ikada nestati. Ta energija ima mnoge oblike, kako u pojavnom svijetu, tako i u onom skrivenom. Kaže se da je onaj skriveni deset puta raznovrsniji od onog pojavnog, a oba su beskonačna. Sile koje djeluju u makrokozmosu, djeluju i u mikrokozmosu. Kako je na nebu, tako je i na zemlji, rekli bismo.

U vedama su ti oblici energije kategorizirani, dana su im imena, nazvani su božanstvima, a oni važni za jyotish nose imena planeta. Devet ih je važnih za izračune – Sunce (Surya), Mjesec (Chandra), Mars (Mangal), Merkur (Budh), Jupiter (Guru), Venera (Shukra), Saturn (Shani), Rahu i Ketu. Prvih sedam su fizički planeti, a Rahu i Ketu su sjene, nalaze se na Mjesečevim čvorovima, mjestima na kojima mjesečeva putanja siječe zemljinu. U trenutku našeg rođenja njihova pozicija u odnosu prema zodijačkim znakovima, nepomičnim sazviježđima u daljim dijelovima svemira (nakshatre), te u odnosu na ascendent (zodijački znak koji se u tom trenutku nalazi na istočnom obzoru) određuje našu natalnu kartu koja se prostire na dvanaest kuća koje pokrivaju sve aspekte ljudskog života od rođenja do smrti.

Jyotish i znanje o karmi

Te kombinacije energija u prostoru i vremenu predstavljaju karmu koju smo došli odraditi u ovom životu, a nakupili smo u brojnim prošlim životima. Ništa što se događa, niti dobro (ono što nam je po volji), niti loše (ono što nam nije po volji) se ne događa slučajno, nego je posljedica naših prethodnih akcija, te reakcija na događaje koje nakupljamo kao impresije. Te energije za nas uglavnom predstavljaju tajnu, jer su većinom smještene u podsvjesni i nesvjesni dio naše svijesti. Nitko od nas ne bira ništa slobodnom voljom, nego zahvaljujući impulsima energije u našoj svijesti koji nas onda tjeraju na djelovanje. Sve to možemo pročitati u natalnoj karti koja je dosita karta našeg uma. Naš život, uključujući naše tijelo, um i sve događaje u njemu odvijaju se pred nama poput filma, bez naše kontrole kroz tijelo i um, kako bismo učili i naučili da je život više od toga, da je naša priroda božanska i daje ovo sve igra i iluzija.

Jyotish na sanskrtu znači svjetlo ili božansko svjetlo. On je alat koji nam omogućuje da osvijetlimo naš životni put i da ga popravimo. Može poslužiti za osobne materijalne dobitke, ali najveći osobni dobitak je onaj duhovan, kada osvijetlimo svoju pravu prirodu. Znanje o karmi i o jyotishu mora ići sa znanjem o beskrajnom sebstvu koje je naša prava priroda i od kojeg je sve u ovom Univerzumu sačinjeno. Jyotish nam omogućuje da sagledamo vlastiti um i životne događaje kao nešto što je odvojeno od nas što možemo potpuno prihvatiti s apsolutnom vjerom u to da je sve što se događa dobro i tu samo za nas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.