Kako poboljšati svoju jogijsku praksu

Kao i sa svime što želimo naučiti, naša se vještina i znanje povećavaju s vremenom. Potrebno je strpljenje da bi se dobilo na fleksibilnosti, snazi i stabilnosti.

Vrlo je važno paziti na ispravan položaj pri asanama, nije toliko važno koliko smo fleksibilni pri njima. Važnije je savinuti se malo, ali ispravno, nego puno, ali neispravno. Ne uspoređujemo sebe s drugima, naš napredak je naša osobna stvar. Radimo to samo zbog sebe, ne da bismo impresionirali druge.

U asanama pazimo na početan stav, način na koji ulazimo u položaj, način na koji se držimo u njemu i način na koji izlazimo iz njega. Položaj tijela u svakom od ova četiri segmenta je važan.

Ne napinjemo se u asanama. Trebamo se potruditi, ali bez napinjanja. Obratimo pažnju na dah i izraz lica. Oba budu napeta kada se i mi napinjemo. Opustimo se. Sthira Sukham Asanam, kaže se u Patanđalijevim Joga sutrama, asana je udoban i stabilan položaj.

Napredak u asanama

Kada svladamo nekoliko osnovnih asana kako treba, radimo na njihovim varijacijama i naučimo neke nove asane. To će nam pomoći da poboljšamo kvalitetu naših asana. Nove asane možemo učiti na naprednim radionicama ili satovima joge.

Vježbajmo s nekime i ispravljajmo jedni druge. Također, možemo vježbati ispred ogledala. Jedni drugima možemo biti poticaj i podrška za redovno prakticiranje joge.

Na satovima joge pažljivo slušamo i pratimo upute. Obratimo u svakom trenutku pažnju na položaj tijela, odgovara li onome što se objašnjava u uputama. To nas može sačuvati i od ozljeda.

Vježbajmo asane sa punom svjesnošću i s osjećajem poštovanja prema svojem tijelu. To će donijeti povećanu gracioznost i ljepotu našem držanje, bez obzira na našu razinu fleksibilnosti.

Neka naše asane prate naš dah. To će također povećati našu svjesnost i poboljšati naše asane.

Pažnja prati pokret, a pokret prati naš dah.

I.P.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.