Kapha doša daje čvrstoću našem tijelu

Kapha doša je ayurvedska konstitucija koja je kombinacija elemenata vode i zemlje pa je njen sinonim voda. Ona je potencijalna energija u našem tijelu, daje mu stabilnost, čvrstoću i oblik, ali ga i podmazuje da u njemu sve može teći glatko.

Esencija kapha doše je ojas (ođas), odnosno vitalnost. Ona je spora, mirna, čvrsta i teška. U tijelu podržava ostale dvije doše, daje emocionalnu stabilnost i podmazuje sva tkiva. Sve tekućine u našem tijelu su pod vladavinom kapha doše, k tome ona tijelu daje oblik i čvrstinu pa dok je možda pasivna doša, nije ništa manje bitna.

Vezana je za princip integracije, kada su metabolički procesi pri kraju, tvari koje smo probavili ugrađuju se u naše stanice i postaju dio nas. To trebamo imati na umu kako ne bismo imali previše toga u tijelu za integrirati što može dovesti i do pretilosti.

Odlike kapha konstitucije

Ako smo kapha konstitucije tada smo krupnije građe, ramena, prsa i kukovi su nam širi. Prekomjerna tjelesna težina je također vezana uz poremećaj kapha doše. Koža nam je mekana, masna i hladna, vlasi na kosi deblje, a kosa također masna. Oči su veće i tamne sa dosta vidljivim bjeloočnicama.

Jedna od najboljih mentalnih strana kapha konstitucije je postojanost i mirnoća karaktera. Kaphe se stvarno ne daju lagano uznemiriti. Imaju čvrst san i jako dobro pamte stvari koje su se davno dogodile. Kod poremećaja u kapha doši to može dovesti do tuposti i letargije na mentalnoj razini, a slabu probavu, težinu i teškoće u disanju u tijelu.

Hrana koju konzumiramo treba biti suha, začinjena, vruća i gorka. Općenito nam treba manje hrane u slučaju prevladavajuće kapha doše u našoj konstituciji, a više tjelesne aktivnosti. Što je izazov, jer je kaphu teže pokrenuti. Svakako trebamo izbjegavati slatku, kiselu, tešku, premasnu i tekuću i hranu, a od aktivnosti spavanje preko dana, jer o sve može poremetiti kaphu i stvoriti probleme vezane uz nju.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.