Koja je vaša doša?

Pet elemenata, prostor, zrak, vatra, voda i zemlja u našem tijelu stvaraju 3 principa, koja se nazivaju doše i čija kombinacija čini našu tjelesnu i mentalnu konstituciju.

Vata doša je kombinacija prostora i zraka, druga je pitta doša koja je kombinacija vatre i vode i treća je kapha doša koja je kombinacija zemlje i vode. Oni su zaduženi za upravljanje našim tjelesnim i mentalnim funkcijama, a poremećaj u njima, njihov disbalans stvara onda i poremećaje u tijelu i umu, odnosno bolesti.

Naša konstitucija, naša urođena kombinacija doša, te trenutno stanje u njima, odnosno, poremećaji dovode do naših tjelesnih i mentalnih osobina, načina na koje ćemo zadovoljavati svoje tjelesne potrebe, naših navika, hrane koju će nam više pogodovati i hrane koje trebamo izbjegavati. Stvaranje, održavanje i nestajanje naših tjelesnih tkiva također ovisi o došama, kao i uklanjanje nepotrebnih tvari iz tijela.

Tipovi konstitucije

Sedam je osnovnih tipova konstitucija u kojima onda postoje beskonačne nijanse: vata, pitta, kapha, vata-pitta (pitta-vata), pitta-kapha (kapha-pitta), vata-kapha (kapha-vata) i vata-pitta-kapha. Rođeni smo s jednom od tih konstitucija i ona se ne mijenja tijekom cijelog našeg života. Međutim, mijenjaju se naša trenutna stanja, kombinacije elemenata uzrokovane našim unutarnjim faktorima i vanjskim utjecajima.

Znanje ayurvede nam omogućuje da pravilnom prehranom u skladu s našom tjelesnom konstitucijom i pravilnim izborom životnih navika držimo svoje tijelo i svoj um u neprestanom međusobnom skladu s okolinom i na taj način sprečavamo pojavu poremećaja. Pomaže nam da se uspješno nismo sa svakodnevnim stresom, toksinima, napadima na naš imunološki sustav, a u slučaju da se bolest pojavi istim metodama pomaže da se vrati optimalno zdravlje.

Razumijevanjem naše osobne konstitucije možemo održavanju našeg zdravlja i našem liječenju. Pojmovi doša su svojstveni ayurvedi i niti jedna zapadnjačka znanost ne barata sličnim pojmovima. Vata je, recimo, princip kretanja, označava princip kretanja, ali i sve ostale suptilne promjene u našem organizmu pa upravlja disanjem, drhtanjem, treptanjem, pokretima tijela, ali i emocijama poput nemira i bola.  Pitta se očituje kao tjelesna toplina, organi vida i metaboličke funkcije, između ostalih, a i kao inteligencija, osjećaj bijesa. Kapha je najčvršća pa je zadužena i za tjelesnu otpornost, snagu, podmazuje sva tjelesna tkiva, daje energiju, osjećaj mirnoće i opraštanja.

Poremećaji u došama, njihovo izbacivanje iz ravnoteže, stvaraju bolesti. Da bismo otkrili svoju osobnu konstituciju i naše trenutno stanje, najbolje je to obaviti na ayurvedskim konzultacijama s ayurvedskim specijalistom.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.