Kuhaonica – Zima, 14. siječnja

Čak i ako cijele dane provodimo pred kompjutorom pogled nam mora ponekad pobjeći negdje kroz prozor i podsjetiti nas – da, zima je i, da, hladno je vani.

Obući ćemo nekoliko slojeva prije nego nam nos proviri kroz vanjska vrata, a da bismo pomogli tijelu da se nosi s kronično niskim temperaturama pripremit ćemo mu i hranu koja će ga zagrijati (malo praha kajenske paprike u čarape se ne broji u prehranu). Na ovoj kuhaonici ćemo korjenasto povrće ćemo kombinirati sa zeljaricama u glavnom jelu kako bismo maksimalno iskoristili povrće koje nam se nudi u ovo doba godine. Sada, ako ikada, odgovarat će nam izdašnija hrana pa ćemo posegnuti za domaćim receptima, domaćim grahom  i krumpirom pa ih pripremiti na zanimljiv i zdraviji način. Na kraju ćemo se obeznaniti od zadovoljstva izazvanog kombinacijom vruće čokolade i kolača s bundevom.

ŠTO KUHAMO

+ Juha od brokule sa suncokretovim sjemenkama

+ Zapečeni grah s korjenastim povrćem

+ Pareno zeleno povrće

+ Topla krumpir salata

+ Kratko kiseljeno povrće

+ Vruća čokolada

+ Kolač od bundeve

ZDRAVA PREHRANA

Ne postoji zdrava hrana, postoji samo zdravi način prehrane. Par organski uzgojenih namirnica ne čine zdravu prehranu, nego njihova kombinacija i način pripreme kojim se zadržavaju njihove hranjivi tvari. Zdrav obrok zadovoljava potrebe organizma za svim esencijalnim nutrijentima, koje dobivamo iz sirovog povrća, kuhanog povrća, žitarica, grahorica, sjemenki i orašastih plodova.

SADRŽAJ RADIONICE

U dva sata radionice imamo prilike čuti i vidjeti kako izgleda cjeloviti vegetarijanski obrok, kako pravilno koristiti namirnice i začine, te na koji način ih je najbolje pripremiti kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci. Koristimo sezonsko povrće i voće koje se može nabaviti kod lokalnih proizvođača i dobavljača. Biramo organski uzgojene žitarice i grahorice koje odgovaraju našim trenutnim potrebama za nutrijentima, sjemenke i orašaste plodove koji će upotpuniti prehranu i začine koji će obrok učiniti ukusnijim i probavljivijim. Svaki obrok mora zadovoljiti svih naših pet osjetila.

VODITELJI RADIONICE

Jasna Ćerić i Ivan Palijan su dugogodišnji učitelji joge i vegetarijanci. Jasna je nakon petogodišnjeg studija nutricionizma stekla titulu magistre nutricionizima. Ivan je i učitelj ayurvedskog kuhanja pa njihova kombinacija znanja i dugogodišnjeg iskustva osigurava da vam ova radionica promjeni način prehrane i način života.

CIJENA, TERMINI I PRIJAVE

Preporučena minimalna donacija za radionicu je 100 kn. Možete je uplatiti prije početka radionice na žiro-račun udruge SATTVA – Centar zdravlja i sreće ili je ostaviti u kutiji za donacije pri dolasku na radionicu.

Radionica traje oko dva i pol sata, od 18:00 do 20:30, a prijaviti se možete do dan prije početka radionice na naše kontakte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.