Marma terapija – 108 energetskih točaka našeg tijela

Marma terapija se spominje još u vedama i klasična je ayurvedska terapija. Marma točke su slične točkama koje se koriste u akupunkturi, no, nema bockanja iglama.

Marma točke su mjesta na našem tijelu gdje se mišići, vene, arterije, tetive, kosti i zglobovi susreću. Mogu se naći na mjestima gdje se presijecaju vata, pitta i kapha doše ili gdje se susreću sattva, raja i tama gune ili gdje se susreću vječnost i prolaznost. Negdje ćemo čuti da su to točke na kojima se susreću tri aspekta samorealizacije – Sebstvo, vanjski svijet i prostor između njih (subjekt, objekt i proces spoznaje). Također mogu biti sjecišta između materijalnog, astralnog i kauzalnog svijeta. Da skratimo, to su točke koje imaju veliku važnost za naše tijelo, um i duh.

Iako su marma točke sjecišta različitih principa, u svakoj od njih prevladava jedan. Tako da svaka točka učinkovito vraća u ravnotežu pojedini sustav. To znači da učinkovito vraća zdravlje, ali djeluje i u prevenciji, te omogućuje dugovječnost tijela i uma kroz pravilan rad hormona, tijek tjelesnih tekućina i rad imunološkog sustava.

Marma radi sa 107 točaka na tijelu (a naš um se smatra zadnjom) što je jednostavnije i ugodnije (nema bockanja iglama!) od akupunkture. Ayurveda opisuje glavne marma točke koje odgovaraju čakrama našeg tijela i sporedne koje se nalaze po ostatku tijela. Liječenje marmom tako utječe na čakre, na tjelesno zdravlje i na doše. Svrha marme ja da potakne rad različitih tjelesnih organa i sustava.

Dobrobiti marme

U drevnoj Indiji upozoravalo se da se marma točke čuvaju od ozljeda. Ukoliko bi ozljeda nastala na nekoj od njih, moglo je rezultirati u dodatnim ozljedama, bolestima ili čak smrti. A s druge strane, kada su prisutni disbalansi u tijelu, te točke postaju bolne. Kroz marmu se ponovo uspostavlja zdravlje tijela.

U marma terapiji, vrlo se lagano stimuliraju točke na tijelu. Na taj način se uklanjaju blokade s marma točaka, pružajući tjelesnu i mentalnu relaksaciju i snagu. Marma točke, kada se lagano pritisnu na koži mogu stimulirati lanac pozitivnih događaja.

Marma terapija je duboka i djeluje na mnogim razinama – fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj, te može stvoriti dramatične promjene u tijelu.

  • Oslobađa kronične ili akutne boli
  • Detoksikacija na svim razinama.
  • Značajno poboljšanje u tjelesnim / organskim funkcijama, osobito imunološkim, probavnim, respiratornim, neurološkim i psihološkim
  • Zdravija koža i blistav izgled
  • Uravnotežuje tjelesnu temperaturu i može uravnotežiti doshe
  • Otpušta neuro-kemikalije kao što su serotonin, melatonin za poboljšanu kognitivnu funkciju i dublji san

U SATTVA – Centru zdravlja i sreće marmu obavljaju Ivor Medved i Jasminka Habuš, školovani ayurvedski terapeuti. Trajanje tretmana je 45 minuta, a cijena 320 kn. Rezervirati svoj termin možete na naše kontakte.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.