Na što trebamo obratiti pažnju na satu joge

Hatha joga uključuje tjelesne vježbe, odnosno joga asane pa kao pri svakoj tjelovježbi prije prvog sata joge trebamo provjeriti stanje svoga tijela odlaskom kod liječnika.

Joga je disciplina i traži od nas, među ostalim, predanost i osjećaj poštovanja kako bismo dobili najviše od nje. Stoga, na sat joge trebamo doći na vrijeme, po mogućnosti par minuta ranije kako bismo se pripremili za sat.

Na satu nosimo udobnu odjeću prikladnu za vremenske prilike koje u tom trenutku vladaju. Ne smije nam biti niti vruće niti hladno. Izbjegavamo nošenje remena i nakita, jer nam ometaju pravilan protok prane (životne sile, energije) kroz tijelo i ometaju nas u izvođenju asana. Isto tako, izbjegavamo nošenje parfema i drugih mirisa.

Počinjemo vježbati nakon što nam je želudac završio s probavom hrane, ovisno o prethodnom  obroku. To je barem jedan sat nakon obroka.

Držimo um otvorenim. Neka filozofija i tehnike koje učimo na satu ili tečaju joge nam mogu biti nove, a zadržavajući um otvorenim ćemo produbiti i pojačati svoje iskustvo joge.

Radimo samo one poze u kojima nam je ugodno. Ne tjeramo sebe da radimo ništa što je izvan naših mogućnosti čak i ako nas učitelj to traži. Ulaženje u položaje na silu može dovesti do ozljeda. Redovnom i predanom vježbom ćemo proširiti svoje sposobnosti. Strpljenje je velika vrlina, kaže se.

Joga položaj je stabilan i ugodan

Joga položaji trebaju biti stabilni i ugodni. Vježbajući jogu možemo osjetiti peckanje u mišićima, što je u redu. Pazimo ako osjetimo bolove. Bolovi su znak pretjeranog naprezanja, slabe forme ili krivog položaja tijela.

U položaj ulazimo nježno i sa strpljenjem. Postupnom i upornom praksom ćemo uspjeti povećati fleksibilnost tijela, snagu i ravnotežu.

U jogi nema natjecanja. Svaki je učenik na različitoj razini. Ne postoje dva čovjeka koji doživljavaju i percipiraju jogu na isti način. Važno je ostati s vlastitim iskustvom bez prosuđivanja.

Na satu joge ne kombiniramo tehnike koje smo naučili iz drugih disciplina. To remeti harmoniju sata joge.

Dostojanstvo i svetost dvorane u kojoj vježbamo jogu održavamo suzdržavajući se od nepotrebnih razgovora i tračanja.

Ne oklijevamo u postavljanju pitanja ili dijeljenju iskustava.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.