Nasya – ayurvedsko čišćenje nosa uljem

Nasya je korisna za sve probleme sa sinusima i dišnim putevima. Uklanja sluz, čisti bronhije, pomaže kod astme, glavobolja, nesanica, polipa, ukočenog vrata i ramena, ublažava alergije te uklanja osjećaj težine u tijelu.

Ona je idealan tretman za proljetno ili jesensko čišćenje organizma. Ayurveda smatra nos vratima u cijelo područje glave. Stoga se nosna biljna terapija koristi za liječenje bolesti grla, vrata, glave i osjetila (ušiju, nosa, očiju, itd..). Nasya je također korisna za toniranje i jačanje tih područja.

Nasyu koristimo za:

  • Opuštanje ukočenosti u području glave
  • Blokade u vratnim arterijama, grlu i čeljusti
  • Poremećaje u vidu
  • Migrene
  • Poremećaje vrata, ramena, ušiju, nosa, usta, glavne i lubanje

Preporuča se za vata poremećaje uma, glave, vrata i grla. Pomaže i kod kapha poremećaja glave poput ukočenosti, tuposti i težine. Umirujuće nasye su korisne kod pitta poremećaja glave i vrata.

Mješavina ulja i biljnih ekstrakata se koristi kao bi se pročistili nosni putevi. Tijekom terapije ležimo na leđima sa stopalima lagano povišenima, a glavom spuštenom. Ulje se prvo kapa u desnu nosnicu dok je lijeva zatvorena. Zatim u lijevu dok je desna zatvorena. Ulje inhaliramo sa zatvorene obje nosnice pa ulazi u sinuse i područje glave. Otpuštamo nosnice i zrak naglo ulazi u njih. To činimo nekoliko puta. Na kraju ispljunemo ulje koje nam je završilo u ustima i grlu. Dobivamo i nježnu masažu područja glave i vrata.

Nakon tretmana osjetimo kako nam je glava lagana, sinusi prohodni, bistar um i osjetila, a tegobe koje smo osjećali prije njega olakšane. Kod kroničnih problema i za bolji i dugotrajniji efekt, preporuča se napraviti tri do sedam tretmana isto toliko dana zaredom.

U SATTVA – Centru zdravlja i sreće nasyu obavlja Ivor Medved, školovani ayurvedski terapeut. Trajanje tretmana je 50 minuta, a cijena 200 kn. Rezervirati svoj termin možete na naše kontakte.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.