Nevinost s inteligencijom je prava formula

Cijeli je svijet jedna obitelj pa je neophodno živjeti prirodno i jednostavno; samo tada život cvjeta.

Druga stvar je, zid koji dižemo između sebe i drugih treba biti srušen. Odbaci sve inhibicije između sebe i drugih. Sa svoje strane odbaci inhibicije. Idi i rukuj se. To je ono što klinci rade. Ali, kako odrastamo, skloni smo izgubiti to. Stvaramo zid između nas. Donosimo formalnosti između nas i zaboravljamo svoju prirodnost. Ipak, u Mumbaiju je taj duh prisutan, osjećaj pripadnosti!

Svi oni koji su tjelesno odrasli, ali žele biti ponovo djeca, ili misle da jesu, samo idite prema tome! Nemojte misliti što drugi misle o vama. Ako nas svijet naziva ludima, neka govore, ali ti budi sretan. Budi sada i budi prirodan.

Što je najvažnije na svijetu je nevinost zajedno s inteligencijom. Nevinost neuke osobe nema vrijednost. Slično tome pokvarenost inteligentne osobe nema vrijednost. Što je najvrijednije je nevinost i inteligencija. Nevinost i inteligencija trebaju ići zajedno.

Trebamo donijeti te stvari u društvu. U djeci je prisutna nevinost, prirodnost i lakoća. Zajedno s tim, inteligencija treba biti izoštrena i naš obrazovni sustav treba biti takav.

To je ono što ja zovem duhovnošću – ono što drži duh uzdignutim. Ne ono što nas uzdiže samo privremeno! Unutarnji duh – držanje svoga duha živoga entuzijazmom, nevinošću, prirodnošću – to je duhovnost.

U Bibliji, Isus je rekao, „Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“

Na Hindiju kažu, „Bhole bhaav mile raghurayi“ – onaj koji nema nevinosti neće nikada naći Ramu. Dakle, održavaj svoju nevinost. Kako zadržati nevinost? Znaj da je Bog Jedan za sve i budi prirodan sa svima.

Unutar svakoga postoji moć, Parmatma znači ono – ono što je prisutno svuda; ono što je sveprisutno. Dakle, neće li biti prisutno i unutar nas? Ako nije prisutno u meni, to nije Parama atma. A ako je vječno, onda postoji i sada. Nije da je bilo prisuto prije i da će se pojaviti ponovo u budućnosti.

Parmatma je uvijek ovdje pa je k tome baš ovdje u ovome trenutku. Odmaranje s time znanjem je meditacija – parmatma je ovdje, sada, unutar mene. Ako se odmoriš s tom mišlju, sav nemir iz uma će utihnuti. Jednom kada je um utiša, Boom! Sjaj će se iskusiti.

To je ono što svi traže. Koliko smo života to tražili, a onda shvatimo „Ja sam TO! Akam brahmasni. At tvam asi – „To si TO za čime tragaš.“

Ako zatvoriš oči, odmoriš se i meditiraš malo u znanju od tome da „Ti su TO“, kako ideš dublje, također shvaćaš, „Ja sam TO.“ Jednom kada to iskusiš, sav će se tvoj posao obaviti bez napora“ Dakle, meditacija je veliki dar za nas.

Sri Sri Ravi Shankar

Preuzeto s Wisdom from Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.