Pita doša je vatra u našem tijelu

Pita doša je ayurvedska konstitucija koja je kombinacija elemenata vatre i vode pa je njen sinonim vatra. U našem tijelu je odgovorna za metaboličke funkcije, ali i za analitičke funkcije uma. Ona je vatra koja sve transformira.

Esencija pita doše je teđas, unutarnji sjaj. Ona je masna, oštra, vruća, vatrena, lagana, pokretna, intenzivna i tekuća u svojoj prirodi. Upravlja probavnim sustavom, odgovorna je za osjete žeđi i gladi, daje tijelu toplinu i održava njegovu temperaturu. Sve u čemu ima osjećaja topline ili vatre u našem tijelu ima veze s pita došom. Također, upravlja organom vida, te našim tenom, inteligencijom i daje nam hrabrost.

Pita je princip transformacije, kako tvari u našem tijelu koje se metaboličkim procesima pretvaraju u druge, tako i analitički princip uma koji razlučuje i daje stvarima pojedinačna značenja.

Pita doša i njene odlike

Srednje smo visine i građe, ako smo pita konstitucije, uglavnom smo vitki i sitnijih kostiju. Imamo više madeža i pjega na koži, dok nam je koža meka i mješovita ili normalna na licu. Kosa je svjetlija, sklona da prerano postane sijeda. Oči su također svjetlije, srednje veličine. Ljeti nam koža  postaje masnija i osjetljiva je na sunce. Stoga joj trebamo pružiti odgovarajuću pažnju i njegu.

Mentalne sposobnosti su nam izražene, poput sposobnosti razumijevanja širokog spektra tema, visoke inteligencije, prodornosti uma i vještog govora. Trebamo paziti da nam pita doša ne doživi poremećaj, jer tada možemo razviti izrazite emocije bijesa, mržnje i ljubomore.

Pita doša voli i odgovara joj slatka, trpka i gorka hrana, te hladno piće, u obično većim količinama nego što je uobičajeno. Što je u redu, jer su ljudi pita konstitucije jakog metabolizma. Trebamo izbjegavati težak fizički rad, toplinu, i jaku sunčevu svjetlost, ako ne želimo da nam se pita doša povisi. K tome, povisit će je i ljuta, kisela, vruća, začinjena i slana hrana. Općenito, za pita došu je dobro da bude „cool“.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.