pozdrav suncu

Pozdrav suncu: Kako izvodimo surya namaskar?

Pozdrav suncu ili surya namaskar je slijed je 12 moćnih joga položaja. Osim što je izvrstan kardiovaskularni trening, surya namaskar također ima i neizmjerno pozitivan utjecaj na tijelo i um.

Pozdrav suncu je najbolje izvoditi rano ujutro prije prvog obroka. Svaka runda pozdrava suncu sastoji se od dva niza, a svaki niz se sastoji od 12 joga asana. Možda ćete pronaći nekoliko verzija kako vježbati pozdrav suncu. Međutim, poželjno je držati se određene verzije i redovito je vježbati za najbolje rezultate.

Osim dobrog zdravlja, pozdrav suncu također pruža priliku da izrazi zahvalnost suncu za održavanje života na ovom planetu.

PRIJEDLOG ZA VJEŽBANJE: Sljedećih 10 dana napravite 12 rundi pozdrava suncu, nakon čega slijede druge joga asane, a zatim se opustite uz rundu Yoga Nidre (opuštajuća vođena meditacija Šri Šri Ravi Šankara). Zapanjit ćete se u otkriću da vam ova jednostavna mantra pomaže da tijekom cijelog dana budete u formi, sretni i mirni.

Nevjerojatne blagodati pozdrava suncu:

  • Pomaže u održavanju kardiovaskularnog zdravlja
  • Potiče živčani sustav
  • Pomaže u istezanju, savijanju i toniranju mišića
  • Izvrsna vježba za gubljenje tjelesne težine
  • Jača imunološki sustav
  • Pojačava kognitivne funkcije
  • Poboljšava cjelokupno zdravlje, jača tijelo i opušta um

Pozdrav suncu korak po korak

Korak 1.: Pranamasana (molitveni položaj)

Stanemo na rub prostirke, držimo stopala zajedno i ravnotežu podjednako na obje noge. Proširimo prsa i opustimo ramena. Dok udišemo, podignemo obje ruke sa strane, a dok izdišemo sklopimo dlanove ispred prsa u položaju za molitvu.

Korak 2.: Hastauttanasana (položaj podignutih ruku)

S udahom, podignemo ruke gore i natrag, držeći nadlaktice blizu ušiju. U ovoj pozi nastojimo ispružiti cijelo tijelo od peta do vrhova prstiju. Zdjelicu možemo malo gurnuti prema naprijed. Obavezno posegnemo prstima prema gore umjesto da se pokušavamo saviti unatrag.

Korak 3.: Hastapadasana (Stojeće savijanje unaprijed)

S izdahom, savijemo se naprijed od struka držeći kralježnicu ravnom. Kad potpuno izdahnemo, spustimo ruke na pod pored stopala. Po potrebi možemo saviti koljena kako bismo spustili dlanove na pod. Sada se lagano potrudimo da ispravimo koljena. Dobro je držati ruke fiksirane u ovom položaju i ne pomicati ih od sada dok ne završimo niz.

Korak 4.: Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

S udahom, gurnemo desnu nogu unatrag, što dalje možemo. Desno koljeno spustimo na pod i pogledamo gore. Neka lijevo stopalo bude točno između dlanova.

Korak 5.: Dandasana (položaj štapa)

S udahom, zabacimo i lijevu nogu natrag i dovedemo cijelo tijelo u ravnu liniju. Ruke držimo okomito na pod.

Korak 6.: Ashtanga Namaskara (pozdrav s osam točaka)

Nježno spustimo koljena na pod i izdahnemo. Vratimo kukove malo unatrag, kliznemo naprijed, odmaramo prsa i bradu na podu. Podignemo malo stražnjicu. Dvije ruke, dvije noge, dva koljena, prsa i brada (osam dijelova tijela) trebaju dodirivati pod.

Korak 7.: Bhujangasana (položaj kobre)

Kliznemo naprijed i podignemo prsa u položaj kobre. U ovoj pozi laktove možemo držati savijenima tako da ramena drže podalje od ušiju. Pogledamo prema stropu. Dok udišemo, lagano se potrudimo da prsa potisnemo prema naprijed; dok izdišemo, lagano se potrudimo gurnuti pupak prema dolje. podvučemo nožne prste. Istežemo se koliko god možemo i ne forsirate svoje tijelo.

Korak 8.: Adho Mukha Svanasana (položaj psa prema dolje)

S izdahom, podignemo bokove i trtičnu kost kako bismo tijelo doveli u obrnutu ‘V’ pozu. Ako je moguće, pokušajmo držati pete na zemlji i uložimo lagani napor da podignemo trtičnu kost prema gore, ulazeći dublje u istezanje.

Korak 9.: Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

S udahom, dovedemo desnu nogu naprijed između dviju ruku. Lijevo koljeno spuštamo na pod. Pritisnemo kukove prema dolje i gledamo gore. Postavimo desnu nogu točno između dvije ruke i desnu potkoljenicu okomito na pod. U ovom položaju, lagano se gurnemo kukove prema podu, kako bismo produbili istezanje.

Korak 10.: Hastapadasana (Stojeće savijanje unaprijed)

S izdahom, privučemo lijevu nogu naprijed. Dlanove držimo na podu. Ako je potrebno, možemo saviti koljena. Nježno ispravimo koljena i ako možemo, pokušamo dodirnuti nos koljenima. Nastavimo disati.

Korak 11.: Hastauttanasana (položaj podignutih ruku)

S udahom podignemo kralježnicu prema gore. Podignemo ruke i savijemo se malo unatrag, lagano gurajući kukove prema van. Neka nam bicepsi budu pored ušiju. Ideja je protezati se prema gore, a ne istezati unatrag.

Korak 12.: Tadasana (položaj planine)

S izdahom, prvo ispravimo tijelo, a zatim spustimo ruke. Opustimo se u ovom položaju i promatramo senzacije u svom tijelu.

Ovo dovršava jedan krug pozdrava suncu. Dovršite niz ponavljanjem koraka. Samo ovaj put, započnite s lijevom nogom iza u koraku broj 4 i pomicanjem desne noge naprijed u koraku broj 10. Kad završite, završili ste jednu rundu pozdrava suncu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.