U istočnoj Europi postoje brojne verzije boršča, ali je najpoznatija ruska sa ciklom. To je gusta juha od povrća u koju po želji dodajemo neki izvor proteina.
Boršč je harašo! Vjerojatno najpoznatije rusko jelo na svijetu je popularno među onima koji znaju o čemu se radi, dok ostali odmahuju glavom čim čuju da mu je glavni sastojak – obična cikla. Nepravedno odbačeno povrće u svakodnevnoj prehrani, cikla daje slatkasti okus svakom jelu, a od nje možemo pripremati sve, od juhe od deserta. Daje svemu i crvenu boju pa se stoga i ne odlučujemo često je imati na tanjuru.
Boršč, srećom, kao jedan od svojih aduta ima crvenu boju. Osim nje, ima slatko-kiseli pun okus za koji su zaslužni povrće, limun i slanutak koji ćemo dodati u ovu vegetarijansku varijantu.
Print Recipe
Boršč – gusta juha od cikle i ostalog povrća
Instructions
Na zagrijanom ulju pirjamo ciklu, mrkvu i poriluk oko 10 minuta dok ne postanu mekani. Dodamo češnjak i pirjamo dok ne zamiriši.
Dodamo vodu ili povrtni temeljac, slanutak (po želji) i ostatak povrća, zakuhamo, smanjimo vatru i pustimo da se otklopljeno krčka 15-20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajemo vode po potrebi.
Sklonimo s vatre pa dodamo limunov sok, kopar, soli i papar.
Poslužimo u zdjelice pa po želji dodajemo svježi (ili veganski) jogurt, vlasac i peršin.
-