Boršč – gusta juha od cikle i ostalog povrća

U istočnoj Europi postoje brojne verzije boršča, ali je najpoznatija ruska sa ciklom. To je gusta juha od povrća u koju po želji dodajemo neki izvor proteina.

Boršč je harašo! Vjerojatno najpoznatije rusko jelo na svijetu je popularno među onima koji znaju o čemu se radi, dok ostali odmahuju glavom čim čuju da mu je glavni sastojak – obična cikla. Nepravedno odbačeno povrće u svakodnevnoj prehrani, cikla daje slatkasti okus svakom jelu, a od nje možemo pripremati sve, od juhe od deserta. Daje svemu i crvenu boju pa se stoga i ne odlučujemo često je imati na tanjuru.

Boršč, srećom, kao jedan od svojih aduta ima crvenu boju. Osim nje, ima slatko-kiseli pun okus za koji su zaslužni povrće, limun i slanutak koji ćemo dodati u ovu vegetarijansku varijantu.

Print Recipe
Boršč – gusta juha od cikle i ostalog povrća
Prep Time 15 minuta
Cook Time 30 minuta
Servings
osobe
Ingredients
Prep Time 15 minuta
Cook Time 30 minuta
Servings
osobe
Ingredients
Instructions
  1. Na zagrijanom ulju pirjamo ciklu, mrkvu i poriluk oko 10 minuta dok ne postanu mekani. Dodamo češnjak i pirjamo dok ne zamiriši.
  2. Dodamo vodu ili povrtni temeljac, slanutak (po želji) i ostatak povrća, zakuhamo, smanjimo vatru i pustimo da se otklopljeno krčka 15-20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajemo vode po potrebi.
  3. Sklonimo s vatre pa dodamo limunov sok, kopar, soli i papar.
  4. Poslužimo u zdjelice pa po želji dodajemo svježi (ili veganski) jogurt, vlasac i peršin.
  5. Harašo!
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.