Chapati – indijski ravni kruh

Indijska verzija kruha se širom zemlje proizvodi uglavnom kod kuće i servira uz glavni obrok. Brzo je gotov, u njemu nema kvasca, a umjesto integralnog pšeničnog možete koristiti i druge vrste brašna. Jednom kada se naviknete na njega, chapati će postati jedan od omiljenih dijelova obroka. Chapati možete naučiti raditi na Tečaju ayurvedskog kuhanja.

Print Recipe
Chapati - indijski ravni kruh
Prep Time 10 minuta
Cook Time 15 minuta
Passive Time 1 sat da tijesto odleži
Servings
komada
Ingredients
Prep Time 10 minuta
Cook Time 15 minuta
Passive Time 1 sat da tijesto odleži
Servings
komada
Ingredients
Instructions
  1. Umijesimo brašno i vodu dok ne dobijemo mekano tijesto pa pustimo da odstoji oko sat vremena. Po želji u tijesto možemo umijesiti i začine. U pravilu se ne soli, kako bi bio ravnoteža slanom jelu u glavnom obroku.
  2. Razdvojim tijesto u 6 jednakih kuglica pa ih valjkom razvaljamo na podlozi koju smo prethodno posuli brašnom. Okrugli oblik i debljina od oko 3 mm je što želimo dobiti.
  3. Svaki chapati pečemo na tavi bez ulja sjedne i druge strane dok se ne pojave smeđe mrlje i počne napuhivati, oko 1 i pol minute. Ako kuhamo na plinu, držimo svaki chapati iznad otvorenog plamena i pustimo da se napuše. Na taj način će se skuhati iznutra. Namažemo gheejem dok je toplo.
  4. Poslužimo uz glavno jelo kao kruh, umjesto žitarice. Trga se rukama i svaki se zalogaj njime grabi prstima iz tanjura. Zabavno je, probajte.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.