Gazpacho – svježa juha od sirovog povrća

Gazpacho je popularna sirova juha od svježeg ljetnog povrća. Jede se hladna kako bi nas osvježila tijekom ljetnih vrućina.

Smatra se da je gazpacho drevno jelo, koje se počelo konzumirati u Antici tijekom rimske okupacije Iberijskog poluotoka. Tada, naravno, nije sadržavala niti rajčici, niti papriku. One su donesene iz Amerike u Europu tek nakon što je Kolumbo donio vijesti o novom kontinentu i mogućnostima njegove eksploatacije. Nije bilo niti krastavca, kojeg su u Antici Grci i Rimljani donijeli u Europu iz Indije, ali nije se još toliko proširio. Ne, prvi gazpacho je u sebi imao – stari kruh, maslinovo ulje, vodu, češnjak i sol.

Bila je to, očigledno, hrana običnih seljaka. Kruh i maslinovo ulje su bili hrana običnih ljudi. Naravno, s obzirom na njihov organski uzgoj i domaću pripremu, riječ je, po svemu sudeći, bila o vrlo ukusnim kruhovima i uljima. Tako da je ovo jelo (češnjak!) postalo popularno i prošireno na cijelom poluotoku. U ovu kombinaciju su se onda mnogo kasnije dodali rajčica, paprika i krastavac koji su se gnječili i miješali. To je onda gazpacho kakvog poznajemo i možemo ga zavoljeti.

Neće biti smrtni grijeh, ako se poigramo sa sastojcima. Dodamo li tikvice umjesto krastavaca dobit ćemo nešto drugačiji okus. Dodavanjem svježeg začinskog bilja, poput bosiljka, origana, metvice ili matičnjaka ćemo obogatiti okus. Kruh nam ovdje više nije bitan, njega ćemo izostaviti. Na kvalitetu maslinovog ulja, ipak, možemo obratiti pažnju. Ako volimo izvore masnoća i orašaste plodove – orasi i bademi su odličan dodatak. Van Španjolske i Portugala je juha popularna i u Meksiku. Ljute papričice možemo zaobići, ali avokado je savršen dodatak svakom jelu sa svježim povrćem.

Print Recipe
Gazpacho – svježa juha od sirovog povrća
Prep Time 5 minuta
Cook Time 20 minuta
Servings
osobe
Ingredients
ZA UKRAS
Prep Time 5 minuta
Cook Time 20 minuta
Servings
osobe
Ingredients
ZA UKRAS
Instructions
  1. Rajčicu nasjeckamo na kockice. Paprike očistimo i nasjeckamo, krastavce ogulim i nasjeckamo.
  2. Stavimo sve sastojke u blender i miksamo. Ne trebamo ići do glatke konzistencije, juha je zanimljivija kada u njoj ostanu komadići koje možemo još žvakati. Ukrasimo nasjeckanim bosiljkom ili nasjeckanim začinskim biljem po izboru i komadićima povrća, još maslinovog ulja…
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.