Kisela juha od povrća s tamarindom

Ideju za kiselu juhu od povrća s tamarindom dobili smo iz indonezijske kuhinje, a egzotično povrće zamijenili smo našim domaćim.

Tamarind je jedan od začina, odnosno okusa, koji ćemo teško na prvu uklopiti u našu domaću vegetarijansku kuhinju. Nemamo naviku koristiti ga, naravno, ali stvar je i u tome da niti njegov kiseli okus nije nešto na što smo obično navikli u našim jelima. Drugačiji je, što će obogatit našu kuhinju pa ga zbog toga i želimo koristiti.

Najlakši način za to učiniti je u juhama. Plod tamarinda i njegova pasta se kao začin koriste u tropima na svim meridijanima, ali je najraširenija i najpoznatija njegova u potreba u kuhinjama južne i jugoistočne Azije. Bogati južnoindijski curryji zahvaljuju svoj okus i njemu. Mi ćemo ovdje napraviti jednu jednostavnu varijantu juhe koja se izvorno u Indoneziji zove sayur asem.

Print Recipe
Kisela juha od povrća s tamarindom
Prep Time 20 minuta
Cook Time 20 minuta
Servings
porcija
Ingredients
SASTOJCI ZA JUHU
MJEŠAVINA ZAČINA
Prep Time 20 minuta
Cook Time 20 minuta
Servings
porcija
Ingredients
SASTOJCI ZA JUHU
MJEŠAVINA ZAČINA
Instructions
  1. Stavimo sve sastojke za mješavinu začina u multipraktik i napravimo jednoličnu finu pastu, možda će nam trebati malo vode da se pokrene. Stavimo na stranu. Pomiješamo tamarind pastu s toplom vodom i miješamo kako bismo dobili sok tamarinda, odbacimo krute dijelove.
  2. Zagrijemo veliku posudu i dodamo ulje za kuhanje. Dodamo jednu i drugu pastu i miješamo dok ne postane mirisno, oko 1 minutu. Dodamo lovorov list i vodu ili povrtni temeljac. Zagrijemo, a zatim dodamo ostatak povrća, smanjimo vatru i pustimo da lagano pirja oko 15 minuta ili dok se sve povrće ne skuha, ali ne raskuha. Probamo i po potrebi začinimo s još soli i smeđeg šećera. Okus bi trebao biti sladak, kiselkast, slan i ljutkast.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.