Ideju za kiselu juhu od povrća s tamarindom dobili smo iz indonezijske kuhinje, a egzotično povrće zamijenili smo našim domaćim.
Tamarind je jedan od začina, odnosno okusa, koji ćemo teško na prvu uklopiti u našu domaću vegetarijansku kuhinju. Nemamo naviku koristiti ga, naravno, ali stvar je i u tome da niti njegov kiseli okus nije nešto na što smo obično navikli u našim jelima. Drugačiji je, što će obogatit našu kuhinju pa ga zbog toga i želimo koristiti.
Najlakši način za to učiniti je u juhama. Plod tamarinda i njegova pasta se kao začin koriste u tropima na svim meridijanima, ali je najraširenija i najpoznatija njegova u potreba u kuhinjama južne i jugoistočne Azije. Bogati južnoindijski curryji zahvaljuju svoj okus i njemu. Mi ćemo ovdje napraviti jednu jednostavnu varijantu juhe koja se izvorno u Indoneziji zove sayur asem.

Prep Time | 20 minuta |
Cook Time | 20 minuta |
Servings |
porcija
|
- 1 žličica maslinovog ulja
- 85 g sirovog kikirikija
- 85 g mahuna narezanih na dužinu oko 5 cm
- 2 kukuruza šećerca narezana na komade od 2-5 cm ili zrna kukuruza šećerca
- 2 srednje tikvice narezane na kockice
- 5 listova zelja narezana na velike komade
- 2 rajčice narezane na četvrtine
- 3 lista lovora
- 8 šalica vode
- 2 žlice paste tamarinda bez sjemenki + 3 žlice tople vode
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica đumbira nasjeckanog
- 3 ljutike ili 1/2 glavice luka
- 1 čili papričica smanjimo količinu ako je jako ljuta
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 šalice indijskih oraščića
Ingredients
SASTOJCI ZA JUHU
MJEŠAVINA ZAČINA
|
![]() |
- Stavimo sve sastojke za mješavinu začina u multipraktik i napravimo jednoličnu finu pastu, možda će nam trebati malo vode da se pokrene. Stavimo na stranu. Pomiješamo tamarind pastu s toplom vodom i miješamo kako bismo dobili sok tamarinda, odbacimo krute dijelove.
- Zagrijemo veliku posudu i dodamo ulje za kuhanje. Dodamo jednu i drugu pastu i miješamo dok ne postane mirisno, oko 1 minutu. Dodamo lovorov list i vodu ili povrtni temeljac. Zagrijemo, a zatim dodamo ostatak povrća, smanjimo vatru i pustimo da lagano pirja oko 15 minuta ili dok se sve povrće ne skuha, ali ne raskuha. Probamo i po potrebi začinimo s još soli i smeđeg šećera. Okus bi trebao biti sladak, kiselkast, slan i ljutkast.