Kolač od bundeve je postao tradicionalno jelo doseljenika u Ameriku koji su ga uzeli, kao i sve ostalo, od starosjedioca. Bundeva, naime, potječe iz Amerike i tragovi njenog uzgoja i korištenja u kuhinji su pronađeni u arheološkim nalazištima u Srednjoj Americi starim 10.000 godina. Prekrasna je namirnica s mnogo načina upotrebe pa nije niti čudo da su se njene mnoge varijacije proširile svijetom. Od bundeve možemo raditi sok, juhu, glavno jelo, prilog od povrća i kolač. Za kolač biramo našu običnu bundevu, ali se možemo odlučiti za slatkaste varijante, poput butternut ili hokaido tikvi.

Prep Time | 15 minuta |
Cook Time | 50 minuta |
Servings |
|
- 1 šalica integralnog pšeničnog brašna
- 1/2 šalice integralnog ječmenog brašna
- 1/2 šalice integralnog zobenog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 šalica pirea od bundeve
- 3/4 šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice rižinog slada
- 1/2 šalice kokosovog ulja rastopljenog
- 1/4 šalice soka od jabuke
- 1 žličica ekstrakta prave vanilije
- 1/2 šalice grožđica
- 1/2 šalice oraha sjeckanih
Ingredients
|
![]() |
- Nasjeckamo bundevu na kockice i parimo do 10 minuta pa ju bez vode smiksamo u pire u blenderu ili multipraktiku.
- Pomiješamo u zdjeli za miješanje suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i začine. U drugoj zdjeli miješamo ostalo – bundevu, šećer, sirup, ulje, sok i vaniliju.
- Pomiješamo sve sastojke zajedno i stavimo u nauljeni kalup za pečenje. Pečemo 40 minuta na 175 C.
Pri posluživanju ukrasimo šlagom ako želimo. Kolač je dobar u svakoj prilici.