Svježi mango chutney je mirisni ukras svakom tanjuru

Mango chutney je mirisni osvježavajući dodatak jelima. Nabacit ćemo ga na tanjur uz povrće, grahorice ili žitarice, stvarno odgovara svakom okusu.

U Indiji, ovisno u kojem se njenom dijelu nalazimo i kojim jezikom govori osoba koja nam ga poslužuje, chutney označava mnogo toga. Zajedničko je svim chutneyima da su koncentracija različitih okusa koja se onda kao začin ili dodatak dodaje obrocima kako bi im se pojačao okus. Oni mogu biti suhi prah, kremasti, umaci ili konzistencije poput pekmeza. Mogu sadržavati gotovo sve namirnice svježe voće, suho voće, povrće, grahorice, začinsko bilje, začine, orašaste plodove i ulja. U Indiji su se chutneyi oduvijek radili svježi, svako ih je domaćinstvo uvijek pripremalo za sebe. No, europeizirana verzija chutneya nam je najpoznatija.

Kada su Britanci vladali Indijom, mnogi od njih su razvili ukus prema svemu indijskome što je mijenjalo i njihove životne navike, tako i prehrambene. Kako bi iskoristili i sačuvali europsko voće koje su sadili u Indiji, te indijske plodove koje su prevozili u Britaniju i Europu domislili se onome što poznajemo kao komercijalni chutney. To je ono što izgleda i ima okus kao slatko-slano-ljuti pekmez, a možemo ga danas kupiti u dućanima širom svijeta, od Varaždina do Bangalorea.

Komercijalni ili svježi mango chutney

Komercijalni chutney je napravljen da može stajati na policama duže vremena pa sadrži ocat i veliku količinu šećera. Najčešće se onda poslužuje uz hladna jela i nareske. Glavni mu sastojak može biti mango ili neko drugo voće i chili papričice.

Naš chutney je svjež i iskoristit ćemo ga u roku par dana, po mogućnosti isti dan. Mango će mu dati karakterističnu aromu, a rajčica u kombinaciji s njim slatko-kiseli okus. Đumbir i limun će mu dati dodatnu kiselost i ljutinu koju će začini i šećer ublažiti  i uravnotežiti. Poslužit ćemo ga na tanjuru uz glavni obrok pa ga onda, prema ukusu i potrebi, umiješati u jela na tanjuru. Klasični dal ili jela od povrća su ono s čim se svježi mango chutney najbolje slaže.

Print Recipe
Svježi mango chutney je mirisni ukras svakom tanjuru
Mango chutney je mirisni osvježavajući dodatak jelima. Nabacit ćemo ga na tanjur uz povrće, grahorice ili žitarice, stvarno odgovara svakom okusu.
Prep Time 5 minuta
Cook Time 5 minuta
Servings
osobe
Ingredients
Prep Time 5 minuta
Cook Time 5 minuta
Servings
osobe
Ingredients
Recipe Notes

Na tavi bez ulja pržimo sjemenke gorušice dok ne počnu pucketati. Ubacimo s ostalim sastojcima u multipraktik i miksamo do željene konzistencije. U chutneyu mogu biti komadići manga ili može biti ravnomjerne teksture.

Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.