Paella – veganska mirisna i šarena riža

Španjolsku paellu ne treba miješati s našim rižotom. Tehnika kuhanja i konzistencija jela je drugačija, iako je osnovna namirnica – riža – ista.

Originalna paella se radi od različitih kombinacija biljnih i ne-biljnih namirnica pa je opet jelo koje nema strogo definirani recept i mi se osjećamo pozvanima stvoriti vlastitu verziju. Osnovni sastojak – riža – je ključan za teksturu i izgled jela. Rižu za paellu kod nas možemo ponekad naći u Lidlu u njihovim tjednima Španjolske i Portugala. To je riža sitnog zrna, poput one za rižoto, ali je u stanju upiti više tekućine i ne raspada se pa paella nije kremasto jelo. Najbolja nama dostupna riža za rižoto – arborio-  je dobra alternativa, ali moramo paziti na jednu stvar kada kuhamo paellu – ne smijemo jelo miješati dok se kuha.

Boja riže će biti žućkasta od šafrana s kojom je kuhamo, a ako nam odgovara, umjesto njega možemo staviti kurkumu. Ovaj recept radimo laganijim, s graškom, ali umjesto njega možemo dodati kuhani grah, slanutak, smeđu leću ili kockice tofua. Uz povrće u receptu možemo dodati i, recimo, tikvice i mahune.

Prilikom kuhanja riže, kada je ne miješamo, na dnu tave se može stvoriti sloj skorene riže koji je u azijskim kuhinjama poslastica, a u španjolskoj se zove socarrat. Ne treba ga miješati sa skorenm zagorenom rižom, ako primijetimo da se to događa, odmah sklanjamo posudu s vatre. Ta skorena riža će dati dodatni karamelasti okus paelli, ali ako se ne dogodi, nema veze, bit će jednako ukusna.

Print Recipe
Paella – veganska mirisna i šarena riža
Prep Time 10 minuta
Cook Time 30 minuta
Servings
osoba
Ingredients
Prep Time 10 minuta
Cook Time 30 minuta
Servings
osoba
Ingredients
Instructions
  1. U srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri zagrijemo temeljac ili vodu. Ubacimo šafran šafran , a kad počne ključati, damo mu 1 minutu, a zatim smanjimo toplinu samo da ostane toplo.
  2. Na srednje jakoj vatri zagrijemo 2 žlice ulja u širokoj tavi. Dodamo luk i papriku. Pirjamo dok ne omekša i lagano porumeni, oko 3-5 minuta
  3. Dodamo češnjak i pirjamo 1 minutu.
  4. Sada dodamo rajčicu, timijan, dimljenu papriku i slatku papriku. Pirjamo 1-2 minute.
  5. U tavu dodamo rižu i preostalu 1 žlicu ulja. Promiješamo da se dobro prožme. Kuhamo 1 minutu da se riža lagano tostira i upije okuse. Povremeno promiješamo da spriječite lijepljenje.
  6. Polako ulijemo temeljac ili vodu, te grašak i ostalo povrće ako koristimo. Dodajemo sol i papar. Ne miješamo nakon ove točke, jer će se osloboditi škrob i riža postati kremasta. Kuhamo na jakoj vatri 1-2 minute.
  7. Sada smanjimo toplinu na srednju do blagog pirjanja. Želimo vidjeti kretanje u tavi dok juha kuha, ali ne vrijemo. Pustimo pirjati 15-20 minuta, dok riža ne porumeni.
  8. Jednom kada se jelo gotovo skuha, morat ćemo obratiti veliku pozornost na socarrat koji se formira na dnu posude. Čut ćemo pucketanje, uz miris orašaste arome. Za oblikovanje trebamo 1-2 minute. Ubodemo vilicu ili žlicu ravno na dno kako bismo provjerili formira li se. (Ako miriše kao da gori, maknemo s vatre odmah).
  9. Uklonimo tavu s vatre. Pokrijte tavu i ostavimo da se paella odmara 5-8 minuta. Po vrhu pospemo svježe narezani peršin, svježe mljeveni papar i poslužimo uz kriške limuna.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.