Pastiričina pita sa smeđom lećom i batatom

Smeđa leća će od ovog klasičnog jela napraviti izdašni i brzi veganski obrok za hladnije dane. Za cjeloviti obrok ju serviramo uz zelenu salatu.

Među veganima se varijanta pastirske pite počela nazivati pastiričina pita i naravno da je bogatija hranjivim sastojcima od originala. Razlog je tome smeđa leća i puno više povrća. Kombiniramo kuhanu leću i pirjano povrće sa začinima, te ih pečemo u pećnici prekrivenima pire krumpirom.

Jelo je tradicionalno nastalo u Engleskoj kada je krumpir uveden u prehranu širokih narodnih masa. Radilo se obično od ostataka hrane. Slični obroci su nastajali i drugdje u Europi. Ukusno je i izdašno jelo kojemu možemo raditi svakakve varijacije. Umjesto leće ubacimo slanutak, a možemo dodavati različito povrće i začine kako bismo promijenili okus.

Print Recipe
Pastiričina pita sa smeđom lećom i batatom
Prep Time 20 min
Cook Time 35 min
Servings
porcija
Ingredients
ZA NADJEV
ZA POKROV
Prep Time 20 min
Cook Time 35 min
Servings
porcija
Ingredients
ZA NADJEV
ZA POKROV
Instructions
  1. Leću namačemo 4 sata, isperemo, stavimo u lonac, dodamo vode taman da prekrije leću i kuhamo 20 minuta, dok se ne raskuha
  2. Očistimo krumpir i narežemo na kocke. Kuhamo u slanoj vodi 10 minuta, procijedimo, vratimo u posudu u kojoj smo kuhali, dodamo ostale sastojke i napravimo pire.
  3. Na ulju pirjamo poriluk, češnjak, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodamo začine i vodu, a kada zavrije i ostatak povrća pa kuhamo 10 minuta. Kad je gotovo dodamo leću i promiješamo. Vode bi u smjesi trebalo biti, ali minimalno.
  4. U srednju posudu za pečenje rasporedimo nadjev i prekrijemo ga pokrovom. Možemo se malo igrati, ako želimo pa pokrov rasporediti po dnu i/li stranama posude. Pečemo 10-15 minuta na 220 C, dok krumpir ne posmeđi.
  5. Serviramo uz veliku porciju zelene salate.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.