Smeđa leća će od ovog klasičnog jela napraviti izdašni i brzi veganski obrok za hladnije dane. Za cjeloviti obrok ju serviramo uz zelenu salatu.
Među veganima se varijanta pastirske pite počela nazivati pastiričina pita i naravno da je bogatija hranjivim sastojcima od originala. Razlog je tome smeđa leća i puno više povrća. Kombiniramo kuhanu leću i pirjano povrće sa začinima, te ih pečemo u pećnici prekrivenima pire krumpirom.
Jelo je tradicionalno nastalo u Engleskoj kada je krumpir uveden u prehranu širokih narodnih masa. Radilo se obično od ostataka hrane. Slični obroci su nastajali i drugdje u Europi. Ukusno je i izdašno jelo kojemu možemo raditi svakakve varijacije. Umjesto leće ubacimo slanutak, a možemo dodavati različito povrće i začine kako bismo promijenili okus.

Prep Time | 20 min |
Cook Time | 35 min |
Servings |
porcija
|
- ½ poriluka nasjeckanog
- 1 režanj češnjaka nasjeckanog
- 2 lista lovora
- ½ šalice vode
- 1 žličica ružmarina
- 1 šalica smeđe leće
- 1 velika mrkva nasjeckana na kockice
- 1 stabljika celera nasjeckana na kockice
- 1/2 tikvice nasjeckane na kockice
- 1/2 šalice graška
- 1/2 šalice mahuna nasjeckanih
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 kg batata
- 1/2 šalice zobenog mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mažurana
- 1 žlica svježeg peršina nasjeckanog
- 1 žličica soli
Ingredients
ZA NADJEV
ZA POKROV
|
![]() |
- Leću namačemo 4 sata, isperemo, stavimo u lonac, dodamo vode taman da prekrije leću i kuhamo 20 minuta, dok se ne raskuha
- Očistimo krumpir i narežemo na kocke. Kuhamo u slanoj vodi 10 minuta, procijedimo, vratimo u posudu u kojoj smo kuhali, dodamo ostale sastojke i napravimo pire.
- Na ulju pirjamo poriluk, češnjak, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodamo začine i vodu, a kada zavrije i ostatak povrća pa kuhamo 10 minuta. Kad je gotovo dodamo leću i promiješamo. Vode bi u smjesi trebalo biti, ali minimalno.
- U srednju posudu za pečenje rasporedimo nadjev i prekrijemo ga pokrovom. Možemo se malo igrati, ako želimo pa pokrov rasporediti po dnu i/li stranama posude. Pečemo 10-15 minuta na 220 C, dok krumpir ne posmeđi.
- Serviramo uz veliku porciju zelene salate.