Quinoa i mung dal s povrćem – jednostavan i kompletan obrok

Jednostavan i kompletan obrok koji ima mnoge varijacije. S različitim učincima mogu se koristiti razne žitarice i sitne raspolućene grahorice (dalovi). Povrće također možemo birati prema godišnjem dobu i prema vlastitoj konstituciji.

Print Recipe
Quinoa i mung dal s povrćem
Prep Time 15 minuta
Cook Time 15 minuta
Passive Time 4 sata namakanja
Servings
ljudi
Ingredients
Prep Time 15 minuta
Cook Time 15 minuta
Passive Time 4 sata namakanja
Servings
ljudi
Ingredients
Instructions
 1. Operemo i namočimo mung dal 4 sata, a kvinoju 1 sat prije kuhanja. Operemo povrće i nasjeckamo na komadiće 1-2 cm širine.
 2. Zagrijemo ghee u posudi srednje veličine na srednjoj vatri, dodamo kumin i gorušicu. Kada gorušica počne pucketati dodamo kurkumu i klinčić, a odmah zatim kvinoju, dal, vodu i sol. Kuhamo 15 min, odnosno dok se dal ne raskuha.
 3. Na pari kuhamo mrkvu i mahune 10-15 minuta, dok ne postanu mekani. Kada su kvinoja i dal gotovi, dodamo povrće u njih i popaprimo. Ukrasimo nasjeckanim peršinom i serviramo.
Recipe Notes

Brz, cjelovit i lako probavljiv obrok. Ide uz laganu salatu i jednostavnu juhu.

Share this Recipe

4 Comments

  1. Drago mi je da ti se sviđa. Vrlo je ukusan, a umjesto kvinoje možeš koristiti proso ili rižu.
   Ivan.

 1. Meni se svaki dal i leća raskuha u 10 minuta. Namakala sam uvijek po par sati. Željela bih dobiti jelo koje ima neku konzistenciju, onako da se vidi šta je to. Ima li pomoći?

  1. Draga Tanja,
   crvenu leću namačemo do 2 sata, smeđu leću do 65, a mung dal također. Crvena leća će se raskuhati za 10 minuta, smeđa za 20, ali mung dalu će trebati ipak nešto više dok se potpuno ne raskuha. Zapravo, on je finiji što je raskuhaniji, trebao bi biti mekan, nimalo al dente. Ovaj recept smo bazirali na klasičnom kichadhiju pa zato kvinoju i mung dal kuhamo zajedno barem 15 minuta, dok se dal ne raskuha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.