Iako imaju samo dva glavna sastojka – bulgur i rajčicu – da bi nam okruglice uspjele, trebamo strpljenje. Za koje ćemo biti nagrađeni.
Ovaj obrok nećemo kuhati pa je odličan izbor za ljeto, ali s obzirom da svoj okus zahvaljuje soku od nara, napravit ćemo ga u ovo doba godine kada njega imamo u izobilju. Osim nara, za okus će se pobrinuti i drugo začini, poput dimljene paprike i kumina, a orasi će sve zaokružiti sa svojim zemljanim i orašastim okusom. Okruglice su veganska varijacija turskih sirofih ćufti (çiğ köfte).
Najvažnija stvar u pripremi naših okruglica je miješanje i miješenje. U multipraktiku ćemo samljeti sve sastojke, ali si možemo još dati truda i sve mijesiti rukama kako bi se sastojci još više proželi. Nakon toga ćemo ih pustiti da odstoje i tek onda poslužiti. Kao što rekosmo – strpljenje.
Print Recipe
Sirove okruglice od bulgura i rajčice
Instructions
Rajčice operemo i ogulimo. Oguljene rajčice stavimo u multipraktik i napravimo od njih ravnomjernu smjesu.
Isperemo bulgur, Ocijedimo ga i stavite u veliku zdjelu za miješanje zajedno s rajčicom Sve dobro promiješamo, poklopimo i stavimo da stoji oko 1 sat dok bulgur ne omekša.
Ogulimo i grubo nasjeckamo luk i češnjak, te ih stavite u multipraktik zajedno s kruhom i orasima. Fino ih usitnimo.
Ovoj smjesi dodamo rajčicu i bulgur zajedno s ostalim sastojcima. Mijesimo ovu smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Dobra ideja je staviti rukavice.
Stavljamo opet sve natrag u multipraktik ako je potrebno napravimo finu glatku smjesu. Stavite u zdjelu i dobro pokrijemo. Pustimo da stoji barem 5 sati ili preko noći.
Oblikujemo kuglice ili druge željene oblike. Poslužujemo na listovima zelene salate uz kriške limuna za cijeđenje, te posuto peršinom i vlascem ili mladim lukom.