Jedan od najukusnijih načina pripreme slanutka i nama, uz humus, najdraži. Rajčicu kuhamo ovdje samo na pari i umiješamo na kraju sa sezamovim sjemenkama. U Indiji je popularna chana masala, mješavina začina za slanutak, ali bi ona ovdje nama mogla biti preljuta. Obična curry mješavina začina je čisto dovoljna. Proso će svojim neutralnim okusom ublažiti jači okus rajčice i začina.

Prep Time | 10 minuta |
Cook Time | 25 minuta |
Passive Time | 8 sati namakanja |
Servings |
porcije
|
Ingredients
SLANUTAK S RAJČICOM
- 1 šalica slanutka
- 1/2 komada kombu alge
- 2 šalice vode
- 2 žlice gheeja
- 1/2 žličice kumina u zrnu
- 1/2 žlice crne gorušice
- 1/8 žličice asefotide
- 1 žlica kurkume
- 2 komada rajčice
- 1 žličica curry začina
- 2 žlice sezama
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog korijandra
ZAČINJENO PROSO
- 1 šalica prosa
- 2 šalice vode
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1/2 žličice crne gorušice
- 1/2 žličice kumina u zrnu
- 1 režanj češnjaka sitno narezanog
- 1 žličica đumbira naribanog
- 4 komada curry lista
Ingredients
SLANUTAK S RAJČICOM
ZAČINJENO PROSO
|
![]() |
Instructions
SLANUTAK S RAJČICOM
- Namočimo slanutak preko noći i kuhamo u express loncu s prethodno namočenom algom 20 minuta. Rajčicu narežemo na kockice i parimo 5 minuta.
- Na gheeju zagrijavamo kumin i gorušicu dok gorušica ne počne pucketati, dodamo zatim kurkumu, asefotidu, kuhani slanutak, sol, sezam i curry začin pa miješamo oko minutu.
- Dodamo parenu rajčicu i korijandar, miješamo još oko minutu i maknemo s vatre.
ZAČINJENO PROSO
- Namočimo proso oko 2 sata. Procijedimo.
- Na ulju zagrijavamo kumin, gorušicu i curry lišće dok gorušica ne počne pucketati i kuhamo s vodom, češnjakom, đumbirom i soli 10 minuta, odnosno, dok proso ne upije vodu.
Recipe Notes
Proso, kao i slanutak, namačemo u vodi kako bi bilo što probavljivije. Ukoliko ga kuhamo bez namakanja potrebno ga je kuhati u 3 šalice vode.
Share this Recipe