Ne želimo misliti o tome kako je Božić prošao. Speculaas keksi nas cijele godine mogu vraćati u to vrijeme kada su kolači glavni dio svakog obroka pet puta dnevno.
Kada već govorimo o tolikoj količini kolača dobro je napomenuti i da bi nam svima bilo vrijeme otići na dijetu, jer nije ih normalno niti zdravo toliko jesti. S time u svijesti, čiste savjesti, ćemo napraviti plan kako da Božić rastegnemo na ostatak godine. Speculaas keksi su centralni dio tog plana, uz plastičnu jelku koja će i dalje stajati okićena negdje u kutu dnevne sobe, te poklone sebi ispod nje koje ćemo periodički ostavljati.

Servings |
|
- 2 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 1/2 žlice praška za pecivo
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice mljevenog kardamoma
- 1 šalica kokosovog ulja
- 2 žlice rižinog mlijeka plus dodatno ako je potrebno
- listići badema za ukrašavanje
Ingredients
|
![]() |
- Brašno, šećer, prašak za pecivo i sve začine pomiješamo u velikoj posudi.
- Prstima trljamo kokosovo ulje sa suhim sastojcima dok ne dobijemo smjesu poput one od krušnih mrvica.
- Dodajemo mlijeko i mijesimo rukama dok ne formiramo tijesto. Ako je previše suho da bismo formirali ravnomjernu kuglu, dodajemo još malo mlijeka. Oblikujemo u kuglu, a zatim zamotamo u plastičnu foliju i ostavite preko noći u frižideru da začini prodru u tijesto.
- Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva.
- Pospemo radnu plohu i valjak za tijesto brašnom. Prerežimo kuglu tijesta na pola i razvaljamo jednu od polovica debljine oko 2/3 cm. Upotrijebite oblikovane modlice za biskvit i stavimo ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Vrhove keksa ukrasimo listićima badema i pecimo 15-18 minuta. Nastavimo dok ne potrošimo cijelo tijesto. Nakon pečenja ohladimo ih na stalku za hlađenje.