U ayurvedi se svježi jogurt koristi u medicinske svrhe. Smatra se kako uz kombinaciju vode i začina poboljšava probavu.
Svježi jogurt se razrjeđuje s vodom u najmanjem omjeru 1:1, pa se lagano posoli i konzumira uz obrok. Dodaju se začini za različite konstitucije. Tako, recimo, vata doša ga pije s đumbirom, pitta s korijandrom u prahu, a kapha s kuminom. Svježi jogurt se pije samo za vrijeme ručka, kada je probava najjača. Ne konzumira se uz grah i voće, te nevegetarijanske namirnice, jer tada remeti probavu. Ne pije se za vrijeme večere, jer će tada povisiti kaphu. Jogurt koji nije svjež, nego kupovni, nema ove dobre kvalitete, ne smatra se ljekovitim i stvara u tijelu više problema nego koristi.
Za izradu jogurta obavezno koristimo svježe mlijeko koje ćemo nabaviti direktno od nekog malog proizvođača ili OPG-a. Na taj način ćemo podržati proizvođača i biti sigurni da ono što kupujemo još ima mlijeka u sebi. Male proizvođače možemo upoznati i provjeriti postupaju li sa svojim kravama na dobar način. U velikim industrijama to, na žalost, nije slučaj i ne bismo ih trebali podržavati i kupovati njihove proizvode.

Ingredients
|
![]() |
- Zavrijemo svježe mlijeko pa ga maknemo s vatre i pustimo da se ohladi.
- Umiješamo jogurt, poklopimo i ostavimo na sobnoj temperaturi ili toplijoj barem dan i pol.