Tabūle – bulgur, sirovo povrće i puno začinskog bilja

Tabūle je jelo od namočenog bulgura, sitno nasjeckanog sirovog povrća, još sitnije nasjeckanog peršina, maslinovog ulja i soka od limuna.

Sirovo povrće bi tabūle karakteriziralo kao salatu, ali u podneblju u kojem je nastalo ima svoje mjesto kao predjelo ili dio meze uz, recimo, humus i još neka jela. Bulgur za tabūle nećemo kuhati, nego namakati. Bulgur koji je nama dostupan je obično krupan pa ga treba držati u vrućoj vodi 45 minuta prije posluživanja. Varijacija je s kus-kusom, a posebno hranjiva varijanta je s kvinojom.

Kuhinja Bliskog Istoka ili arapska kuhinja je poznata zbog ovog jela (i humusa), te se smatra da tabūleh potječe s područja koje danas zauzimaju Libanon i Sirija. Pšenica za bulgur potječe od tamo, a peršin i metvica su također domaće biljke. Zelenog začinskog bilja u tabūleu treba biti u obilju, njegova boja treba biti zelena, a balansiramo im okus s limunovim sokom.

Tabūle serviramo svjež

U tu bazu onda stavljamo sirovo povrće. Rajčica je logičan i prvi izbor, a uz nju dobro ide paprika, te krastavac kojeg možemo zamijeniti sitno nasjeckanom sirovom (ili kratko parenom) tikvicom. Uz njih ćemo koristiti i mladi luk umjesto crvenog koji se tradicionalno koristi. Ovdje pazimo da nam povrće ne pušta vodu. Bolje ga je ostaviti da se ocijedi ili tabūle pripremiti tek pred serviranje i od svih tražiti da ga dovrše. Ne želimo gledati kako izgleda gnjecavi bulgur sa hrpom gnjecavog začinskog bilja. Možemo i sve pripremiti prije, samo promiješati sastojke pred posluživanje.

Dobra ideja za serviranje je list zelene salate umjesto lepinje u kojoj bi se inače servirao. Začine, osim soli i papra, te domaćeg hladno tiještenog (gorkog) maslinovog ulja ne moramo koristit. Ukoliko želimo, gotove mješavine bliskoistočnih začina idu u tabūle uz žličicu harise. U njihovom nedostatku kombiniramo slatke i ljute začine u jednakom omjeru – papar, piment, đumbir, cimet, muškatni oraščić, mljeveni klinčić.

Print Recipe
Tabūle – bulgur, sirovo povrće i puno začinskog bilja
Prep Time 15 minuta
Passive Time 45 min namakanja
Servings
porcije
Ingredients
Prep Time 15 minuta
Passive Time 45 min namakanja
Servings
porcije
Ingredients
Instructions
  1. Bulgur namačemo u proključaloj vodi do 45 minuta.
  2. Sitno nasjeckamo začinsko bilje, nasjeckamo povrće.
  3. Pomiješamo sastojke.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.