Tabūle je jelo od namočenog bulgura, sitno nasjeckanog sirovog povrća, još sitnije nasjeckanog peršina, maslinovog ulja i soka od limuna.
Sirovo povrće bi tabūle karakteriziralo kao salatu, ali u podneblju u kojem je nastalo ima svoje mjesto kao predjelo ili dio meze uz, recimo, humus i još neka jela. Bulgur za tabūle nećemo kuhati, nego namakati. Bulgur koji je nama dostupan je obično krupan pa ga treba držati u vrućoj vodi 45 minuta prije posluživanja. Varijacija je s kus-kusom, a posebno hranjiva varijanta je s kvinojom.
Kuhinja Bliskog Istoka ili arapska kuhinja je poznata zbog ovog jela (i humusa), te se smatra da tabūleh potječe s područja koje danas zauzimaju Libanon i Sirija. Pšenica za bulgur potječe od tamo, a peršin i metvica su također domaće biljke. Zelenog začinskog bilja u tabūleu treba biti u obilju, njegova boja treba biti zelena, a balansiramo im okus s limunovim sokom.
Tabūle serviramo svjež
U tu bazu onda stavljamo sirovo povrće. Rajčica je logičan i prvi izbor, a uz nju dobro ide paprika, te krastavac kojeg možemo zamijeniti sitno nasjeckanom sirovom (ili kratko parenom) tikvicom. Uz njih ćemo koristiti i mladi luk umjesto crvenog koji se tradicionalno koristi. Ovdje pazimo da nam povrće ne pušta vodu. Bolje ga je ostaviti da se ocijedi ili tabūle pripremiti tek pred serviranje i od svih tražiti da ga dovrše. Ne želimo gledati kako izgleda gnjecavi bulgur sa hrpom gnjecavog začinskog bilja. Možemo i sve pripremiti prije, samo promiješati sastojke pred posluživanje.
Dobra ideja za serviranje je list zelene salate umjesto lepinje u kojoj bi se inače servirao. Začine, osim soli i papra, te domaćeg hladno tiještenog (gorkog) maslinovog ulja ne moramo koristit. Ukoliko želimo, gotove mješavine bliskoistočnih začina idu u tabūle uz žličicu harise. U njihovom nedostatku kombiniramo slatke i ljute začine u jednakom omjeru – papar, piment, đumbir, cimet, muškatni oraščić, mljeveni klinčić.

Prep Time | 15 minuta |
Passive Time | 45 min namakanja |
Servings |
porcije
|
- 1/2 šalice bulgura
- 1 stručak peršina sitno nasjeckanog
- 10-15 listića paprene metvice sitno nasjeckanih
- 4 rajčice nasjeckane na kockice
- 1 srednji krastavac nasjeckan na kockice
- 1 paprika sitno nasjeckana
- 1 mladi luk sitno nasjeckan
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/2 šalice limunovog soka
- 1 žličica himalajske soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
Ingredients
|
![]() |
- Bulgur namačemo u proključaloj vodi do 45 minuta.
- Sitno nasjeckamo začinsko bilje, nasjeckamo povrće.
- Pomiješamo sastojke.