Yoga, ayurveda i umijeće življenja za zdravlje, sreću i potpuni sklad vašeg duha, uma i tijela.
Veganska feijoada – brazilsko varivo od crnog graha
Feijoada se u Brazilu, pogotovo u onom njegovom dijelu oko Rio de Janeira, smatra nacionalnim jelom. Vrlo je izdašna u njenoj izvornoj raskošnoj varijanti pa se jede i u posebnim prilikama kada je cijela obitelj na okupu, namijenjena je polaganom uživanju uz druženje. Crni grah je vrlo rano u Brazilu postao hrana europskih kolonizatora zbog njegovog laganog uzgoja što objašnjava široku popularnost namirnice i ovog jela.
S obzirom da svaki dio Brazila, a vjerojatno i svaka obitelj ima svoj način pripremu i recept, tako i mi možemo napraviti svoju, vegansku varijantu. Feijoada je gušća nego naša variva od graha, nakon kuhanja ostane vrlo malo vode. Poslužuje se uz različite priloge – žitarice, zeleno povrće (kelj ili blitvu, recimo), te kriške limete ili limuna. Glavni su joj sastojci, uz crni grah, povrće i začini.
Print Recipe
Veganska feijoada – brazilsko varivo od crnog graha
Crni grah namačemo 8 sati ili preko noći pa kuhamo u ekspres loncu 10 minuta s hingom i lovorovim listom.
Batat parimo 10 minuta
Zagrijemo ulje pa na njemu pirjamo luk, češnjak, celer i papriku oko 5 minuta, dok ne omekane. Dodamo u grah, uz sol, papar i korijandar i kuhamo još pet minuta. Dodamo batat i sok limete pa poslužimo.