Veganska feijoada – brazilsko varivo od crnog graha

Feijoada se u Brazilu, pogotovo u onom njegovom dijelu oko Rio de Janeira, smatra nacionalnim jelom. Vrlo je  izdašna u njenoj izvornoj raskošnoj varijanti pa se jede i u posebnim prilikama kada je cijela obitelj na okupu, namijenjena je polaganom uživanju uz druženje. Crni grah je vrlo rano u Brazilu postao hrana europskih kolonizatora zbog njegovog laganog uzgoja što objašnjava široku popularnost namirnice i ovog jela.

S obzirom da svaki dio Brazila, a vjerojatno i svaka obitelj ima svoj način pripremu i recept, tako i mi možemo napraviti svoju, vegansku varijantu. Feijoada je gušća nego naša variva od graha, nakon kuhanja ostane vrlo malo vode. Poslužuje se uz različite priloge – žitarice, zeleno povrće (kelj ili blitvu, recimo), te kriške limete ili limuna. Glavni su joj sastojci, uz crni grah, povrće i začini.

Print Recipe
Veganska feijoada – brazilsko varivo od crnog graha
Prep Time 10 minuta
Cook Time 20 minuta
Passive Time 8 sati namakanja
Servings
osobe
Ingredients
Prep Time 10 minuta
Cook Time 20 minuta
Passive Time 8 sati namakanja
Servings
osobe
Ingredients
Instructions
  1. Crni grah namačemo 8 sati ili preko noći pa kuhamo u ekspres loncu 10 minuta s hingom i lovorovim listom.
  2. Batat parimo 10 minuta
  3. Zagrijemo ulje pa na njemu pirjamo luk, češnjak, celer i papriku oko 5 minuta, dok ne omekane. Dodamo u grah, uz sol, papar i korijandar i kuhamo još pet minuta. Dodamo batat i sok limete pa poslužimo.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.