Yoga, ayurveda i umijeće življenja za zdravlje, sreću i potpuni sklad vašeg duha, uma i tijela.
Veganska jambalaya – riža sa svime i svačime
U potrazi za ultimativnim fleksibilnim hranjivim receptom vjerojatno ne moramo tražiti dalje od jambalaye koja je nastala upravo s tom svrhom i potrebom. Na području američke države Louisianne koja je bila prvo u vlasništvu španjolskih kolonizatora, onda francuskih, da bio postala dijelom SAD-a, miješaju se utjecaji domorodačke, španjolske, francuske i kulture Afrikanaca koji su tamo dovedeni protiv svoje volje kao robovi. Jelo je najsličnije španjolskoj paelli, podsjeća i na jelo iz zapadnoafričke kuhinje, a ime je možda dobilo po jednoj izreci na jednom domorodačkom jeziku, a možda i iz provansalskog narječja koje se govori na jugu Francuske. To govori o raznovrsnosti utjecaja koji su stvorili ovo mirisno i hranjivo jelo. Raznovrsni su i načini na koji ga možemo pripremiti s različitim vrstama povrća i grahorica koje ovdje koristimo umjesto nevegetarijanskih sastojaka koji se koriste u originalnom receptu.
Grahorice i rižu namačemo preko noći pa ih kuhamo u ekspres loncu, 20 minuta slanutak, 10 minuta grah, 10 minuta rižu.
Rajčicu parimo 5 minuta pa smiksamo u blenderu u pire. Mrkvu nasjeckamo i parimo 10 minuta.
Na maslinovom ulju pirjamo luk, celer i papriku dok ne postanu mekani pa dodamo začine, sezam, kuhane grahorice i rižu i kuhamo 5 minuta. Dodamo malo vode ako treba. Dodamo pire od rajčice i mrkvu, sklonimo s vatre, promiješamo, pospemo lišćem i poslužimo.
Recipe Notes
Sastojke stvarno možemo mijenjati po želji i dostupnosti. Koristimo grahorice koje želimo, povrće koje želimo i začine koje želimo.