Veganska jambalaya – riža sa svime i svačime

U potrazi za ultimativnim fleksibilnim hranjivim receptom vjerojatno ne moramo tražiti dalje od jambalaye koja je nastala upravo s tom svrhom i potrebom. Na području američke države Louisianne koja je bila prvo u vlasništvu španjolskih kolonizatora, onda francuskih, da bio postala dijelom SAD-a, miješaju se utjecaji domorodačke, španjolske, francuske i kulture Afrikanaca koji su tamo dovedeni protiv svoje volje kao robovi. Jelo je najsličnije španjolskoj paelli, podsjeća i na jelo iz zapadnoafričke kuhinje, a ime je možda dobilo po jednoj izreci na jednom domorodačkom jeziku, a možda i iz provansalskog narječja koje se govori na jugu Francuske. To govori o raznovrsnosti utjecaja koji su stvorili ovo mirisno i hranjivo jelo. Raznovrsni su i načini na koji ga možemo pripremiti s različitim vrstama povrća i grahorica koje ovdje koristimo umjesto nevegetarijanskih sastojaka koji se koriste u originalnom receptu.

Print Recipe
Veganska jambalaya - riža sa svime i svačime
Prep Time 10
Cook Time 30
Passive Time 8 sati namakanja grahorica
Servings
Ingredients
Prep Time 10
Cook Time 30
Passive Time 8 sati namakanja grahorica
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Grahorice i rižu namačemo preko noći pa ih kuhamo u ekspres loncu, 20 minuta slanutak, 10 minuta grah, 10 minuta rižu.
  2. Rajčicu parimo 5 minuta pa smiksamo u blenderu u pire. Mrkvu nasjeckamo i parimo 10 minuta.
  3. Na maslinovom ulju pirjamo luk, celer i papriku dok ne postanu mekani pa dodamo začine, sezam, kuhane grahorice i rižu i kuhamo 5 minuta. Dodamo malo vode ako treba. Dodamo pire od rajčice i mrkvu, sklonimo s vatre, promiješamo, pospemo lišćem i poslužimo.
Recipe Notes

Sastojke stvarno možemo mijenjati po želji i dostupnosti. Koristimo grahorice koje želimo, povrće koje želimo i začine koje želimo.

Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.