Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne

Veganska majoneza je dodatak na našem tanjuru koji možemo doslovno napraviti u 2 minute. Trebaju nam samo dva osnovna sastojka kojima ćemo dodati okus kakav želimo.

Majoneza je u osnovi emulzija koju na okupu drži lecitin. Tradicionalno se on nalazi u jajetu koje kuhari obožavaju jer je savršeni emulgator. Mi ćemo svoj dobiti iz soje, odnosno, sojinog mlijeka. Stoga, glavni sastojci naše majoneze su ulje i sojino mlijeko koje ubacimo u zdjelu u omjeru 2:1 za ulje i miješamo štapnim mikserom 1-2 minute. I to je to, naša prilično gusta majoneza je gotova, za okus ćemo pri miješanju dodati 2 žličice limunovog soka i ½ žličice soli na 1 šalicu ulja. Ulje koje se za majonezu koristi je obično suncokretovo. No, mi možemo koristiti repičino ulje, ulje kikirikija, avokada ili bilo čega što poželimo. Jedino trebamo paziti na ulja s izrazitim okusom poput maslinovog ili orahovog je li to zaista okus kakvog želimo. Možemo u našu vegansku majonezu dodati žlicu maslinovog ulja za okus. Žlica sirupa agave će je učiniti slatkastom, a umjesto limuna možemo staviti i jabučni ocat.

Veganska majoneza i njene varijacije

Malo chilija u prahu ili chili umaka će od nje napraviti chili majonezu, tartar radimo sa kiselim krastavcima, koprom i kaparama. Možemo onda dodati hren za umak od hrena, curry ili bilo koje od gore navedeni dodataka uz začinsko bilje za remouladu. Pomiješat ćemo je s kečapom i začinima za salsa golf, ukusan dip porijeklom iz Južne Amerike. Jedna od najvažnijih naših tradicionalnih upotreba majoneze je, naravno, u francuskoj salati. S obzirom da je naša majoneza 2/3 ulje (zbog čega je inače ne konzumiramo više od žlice u serviranju), pomiješat ćemo je za francusku s još sojinog mlijeka kako bismo dobili konzistenciju jogurta. Kada nema francuske na stolu, koristite majonezu onako kao što to mi radimo, uz svježe ili pečeno povrće. Domaća veganska majoneza može stajati u hladnjaku sigurno nekoliko dana, ako ju zatvorite u posudu. Koliko točno, to nam javite, mi je uvijek pojedemo prije nego li se raspadne ili pokvari.

Print Recipe
Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne
Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne
Course Prilog
Prep Time 3 minute
Servings
šalica
Ingredients
Course Prilog
Prep Time 3 minute
Servings
šalica
Ingredients
Veganska majoneza – domaća je bolja od svake kupovne
Instructions
  1. Sve sastojke dodamo u posudu za miješanje. Štapnim mikserom miksamo 1-2 minute.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.