Veganska pizza s tofuom i gljivama

Veganska pizza ne zahtjeva puno truda, niti odricanja od okusa koje smo navikli na najpopularnijem jelu na planetu. Zahvaljujući tofuu može imati gotovo svaki okus koji poželimo.

Najbolja pizza ima hrskavo tijesto na rubovima i najviše 3 sastojka, ne možemo niti diskutirati o tome. Uobičajeno pšenično brašno mi ćemo u našem receptu za vegansku pizzu zamijeniti pirovim, a nadjev ćemo napraviti od rajčice, mariniranog tofua i šampinjona (vidite, 3 sastojka). Razlog zbog čega je pizza toliko popularno jelo je u kombinaciji okusa. Hrskavo tijesto je već nešto ćemo teško odolijevamo u bilo kojem obliku. Kada tome dodamo slatko-kiselu kombinaciju okusa rajčice, slasni masni i slani sir, te ostale okuse koji čine nadjev, onda je to sinergija koja će zadovoljiti sve naše okusne potrebe i ostaviti osjećaj sitosti.

Veganska pizza je zdravija

Pizza, da se razumijemo, ne spada u kategoriju zdrave prehrane, ako se konzumira često. Pečeno tijesto i sir (da ne govorimo o ne-vegetarijanskim sastojcima) su teško probavljiva hrana. Stoga imamo razlog više da napravimo vegansku verziju koja će ipak biti nešto probavljivija, a ostaviti će životinjski svijet da na miru živi svoje živote.

Kao povremena poslastica pizza je uvijek dobrodošla, jer niti jedna druga hrana neće razveseliti baš svakoga. Da bi smo stvorili svo ono bogatstvo okusa koristi ćemo tofu koji ih upija poput spužve. Marinadu za njega radimo od maslinovog ulja u koje ćemo dodavati različite začine. Vinski ocat dodajemo za blagi kiseli okus koji se dobro slaže s ostatkom. Dodajemo, naravno, i sol, a dalje što nam je po volji. Ovdje sam dodao češnjak u prahu, mljevene pepperoncine i dalmatinsku (ili talijansku) mješavinu začina koju sam ubacio i u tijesto i u umak od rajčice. Marinirati po želji možemo i gljive, ako želimo jači okus. Umak od rajčice možemo napraviti kao klasični marinara umak s maslinovim uljem, lukom ili češnjakom, te, prema želji, i paprikom (sve sitno nasjeckano, ali može i u prahu).

Na kraju posipamo začinima, maslinama, kaparima ili čime želimo. Tijesto razvučemo tanko, složimo u pleh za pečenje pizze, pojačamo pećnicu do kraja i pečemo 5-8 minuta.

Print Recipe
Veganska pizza s tofuom i gljivama
veganska pizza s tofuom i gljivama
Prep Time 20 minuta
Cook Time 8 minuta
Passive Time 1 sat
Servings
osobe
Ingredients
TIJESTO
UMAK
NADJEV
Prep Time 20 minuta
Cook Time 8 minuta
Passive Time 1 sat
Servings
osobe
Ingredients
TIJESTO
UMAK
NADJEV
veganska pizza s tofuom i gljivama
Instructions
  1. Umijesimo sastojke za tijesto i pustimo da stoji sat vremena.
  2. Pomiješamo sastojke za umak. Kockice tofua pomiješamo s uljem, octom i začinima.
  3. Uključimo pećnicu na najvišu temperaturu
  4. Razvučemo tijesto u pleh za pečenje, tako da rubovi budu malo viši od sredine. Namažemo tijesto umakom, posložimo gljive i tofu, pospemo listićima bosiljka i poriluka, poslažemo masline i kapare.
  5. Pečemo na najvišoj temperaturi 5-8 minuta na donjoj polici u pećnici. Provjerimo nakon 5 minuta, tijesto na rubovima treba dobiti blagu smeđu boju i biti hrskavo, a s donje strane treba biti čvrsto.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.