Veganske lazanje sa špinatom i gljivama

Veganske lazanje su pune okusa i radosti. Za njih trebamo par umaka, dobar izvor veganskog proteina i izbor povrća koji uz njih odgovara.

Poput pizze i lazanje je teško ne voljeti. Što se tu ne može voljeti, kažete, u slojevima tankog tijesta ispunjenog različitim teksturama i okusima. Slažemo se, lazanje su sočne, ukusne, zabavne i sam pogled na njih nas tjera da se osjećamo dobro.  Trebamo vremena da ih napravimo pa ćemo svoje veganske lazanje slagati vikendima ili u posebnim prilikama kada želimo impresionirati drage nam goste.

Veganske lazanje će eliminirati dva standardna sastojka koje lazanje čini posebnima – bešamel umak i sir. Umjesto bešamela ćemo napraviti jednako ukusan, ali hranjiviji umak od crvene leće, a sir nam neće nedostajati jer ćemo prethodno dinstati gljive sa začinima što će dati pregršt okusa. Uz njih ćemo napraviti klasični marinara umak koji možemo koristiti i kao umak za našu vegansku pizzu ili kao preljev za tjesteninu. Lazanje moraju biti sočne, tako da ćemo obavezno koristiti dva umaka.

Veganske lazanje moraju biti sočne

Osim umaka i gljiva, veganske lazanje sadrže i povrće. Mi smo se ovdje odlučili za špinat, jer se dobro slaže s ostalim sastojcima, posebno s gljivama, ali možemo koristiti povrće po želji. U druge lazanje koje smo raditi isti dan kada i ove smo stavili mrkvu i brokulu. Prije slaganja lazanja svo ćemo povrće kuhati na pari ili u vodi pa procijediti. Ovaj proces eliminira suvišnu vodu koja će inače završiti u lazanjama, što, naravno, ne želimo.

Još jedan važan postupak kada radimo lazanje je da ih pokrijemo alu folijom u prvom dijelu pečenja kako bi se gornji sloj tijesta skuhao. Nakon toga otkrijemo kako bi se lazanje zapekle. Veganske lazanje možemo poslužiti uz zelenu salatu. Matovilac ili rikula dobro pašu uz njih. Ako nam ostane umaka možemo i njega poslužiti. Lazanje jednostavno trebaju biti sočne.

Print Recipe
Veganske lazanje sa špinatom i gljivama
Veganske lazanje sa špinatom i gljivama
Prep Time 30 minuta
Cook Time 40 minuta
Passive Time 1 sat
Servings
osobe
Ingredients
UMAK OD CRVENE LEĆE
MARINARA UMAK
Prep Time 30 minuta
Cook Time 40 minuta
Passive Time 1 sat
Servings
osobe
Ingredients
UMAK OD CRVENE LEĆE
MARINARA UMAK
Veganske lazanje sa špinatom i gljivama
Instructions
  1. Špinat operemo, očistimo i blanširamo 2-3 minute u slanoj vodi, procijedimo. Gljive operemo, očistimo, narežemo na ploške i prijamo dok ne puste svu vodu pa začinimo, posolimo i promiješamo.
  2. Crvenu leću namačemo sat vremena, procijedimo pa kuhamo 10 minuta sa šalicom vode dok se ne raspadne. U blenderu miksamo sa začinima dok ne dobijemo konzistenciju umaka. Dodajemo vode prema potrebi.
  3. Pirjamo papriku dok ne postane mekana. Dodamo pasiranu rajčicu i ostale sastojke za marinara umak pa kuhamo 10 minuta.
  4. Posudu za pečenje prvo namažemo jednim slojem umaka od crvene leće i marinare. Slažemo jedan sloj tijesta za lazanje pa još jedan sloj umaka. Nakon toga slažemo sloj gljiva pa sloj špinata. Ponavljamo to ukupno tri puta, a završavamo četvrtim slojem tijesta i premažemo ga potpuno umakom.
  5. Pečemo pokriveno u pećnici na 200o C 20 minuta, nakon toga otkrijemo i pečemo još 20 minuta ili manje. Pazimo da gornji sloj tijesta ne zagori.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.