Veganske palačinke s integralnim brašnom

Veganske palačinke se pripremaju u nekoliko minuta, a jedino ograničenje koje imamo u njihovom pripremanju je naša mašta.

Svaka civilizacija ima jedan oblik tankog pečenog tijesta koje onda priprema na slatko ili na slano, ovisno o potrebi i prilici. Palačinke kakve mi pripremamo potječu još od Starih Grka i Rimljana. Grci su tanki ravni kruh nazivali plakous, a Rimljani su imali svoj desert koji su nazivali placenta. Naziv palačinka ili neki njegov oblik i pripadajuće jelo imamo u rumunjskom, mađarskom, njemačkom, te srednje i južnoslavenskim jezicima. I svi govornici će se složiti da je ono što opisuje divno i da vraća u najljepše trenutke djetinjstva.

Tradicionalni recept za palačinke je kombinacija pšeničnog brašna, mlijeka, jaja i soli. Ona se u tankom sloju preljeva po tavi (za palačinke, svako domaćinstvo na ovim prostorima ima jednu takvu), peče s obje strane, te nakon toga puni sastojcima po želji. Najpopularniji su džemovi, pekmezi i marmelade od svih vrsta voća, nutella, kokos, mljeveni orasi i sir (može, naravno, i slana varijanta).

Veganske palačinke mogu i bez glutena

Veganske palačinke ne sadrže jaja, niti mlijeko, no, morat ćemo si pomoći kako naša smjesa brašna i vode ne bi bila tvrda i žilava kako obično smjese brašna i vode budu. Francuzi u svoje crepes dodaju malo masnoće od čega tijesto ostaje mekano. Amerikanci u svoje pancakes dodaju prašak za pecivo kako bi palačinke bile mekane i rahle. Isti učinak kiselosti i lužnatosti poput praška za pecivo nam daje i naša mineralna voda koju mnogi dodaju u svoju smjesu za palačinke, ali mi ćemo koristiti biljno mlijeko pa za vodu nema mjesta.

Naši će sastojci za veganske palačinke stoga biti integralno pšenično brašno, bademovo mlijeko, maslinovo ulje, prašak za pecivo i sol. Ako želimo verziju bez glutena onda možemo koristiti heljdino brašno. U smjesu za palačinke po želji možemo dodati okuse – sirovi šećer, fino mljeveno kokosovo brašno, ekstrakt vanilije, ribanu koricu limuna ili naranče… Punimo ih i posipamo prema želji. Mi smo svoje za ovu priliku punili domaćim džemom od šljiva, džemom od višanja, domaćom nutellom i mljevenim orasima, a posipali kakaom, kokosovim pahuljicama i cimetom.

Print Recipe
Veganske palačinke s integralnim brašnom
veganske palačinke
Course Desert
Prep Time 10 minuta
Cook Time 15 minuta
Servings
komada
Ingredients
Course Desert
Prep Time 10 minuta
Cook Time 15 minuta
Servings
komada
Ingredients
veganske palačinke
Instructions
  1. Umijesimo sastojke i ako imamo vremena pustimo da stoje sat vremena. Po potrebi dodamo još bademovog mlijeka. Zagrijemo lagano zamašćenu tavu za palačinke na srednjoj vatri i kutlačom izlijemo smjesu na nju. Donjim dijelom kutlače razmažemo smjesu po tavi.
  2. Kada vidimo da je palačinka na rubu potamnila, pažljivo je lopaticom odvojimo i okrenemo na drugu stranu pa pečemo još malo. Ponavljamo postupak dok ne potrošimo smjesu.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.