Veganski sushi s avokadom, krastavcem i mrkvom

Zajedničko svim od mnogih vrsta sushija je začinjena riža u koju se sastojci mogu umatati, ali i u koje se ona može umatati ili biti podloga.

Umijeće izrade sushija počinje odabirom pravih sastojaka, zatim njihovom pripremom i obradom. Nakon toga slijedi, naravno, posluživanje i konzumacija. S veganskim sushijem ćemo prvo obratiti pažnju na izbor riže. Olakšat ćemo si posao ako odaberemo rižu namijenjenu za sushi. Ona je sitnog zrna i ljepljiva, ali nije poput riže za rižoto koja se raspada. Od sastojaka biramo zrelo svježe povrće koje ćemo narezati na ploške ili štapiće. Krastavac, mrkva i avokado su odlična kombinacija, ali možemo koristiti što volimo i želimo.

Povijest sushija je drevna. Potječe od jednog načina čuvanja hrane pri kojem su se namirnice morskog porijekla čuvale u fermentiranoj riži koja je sprječavala njihovo propadanje. Puno kasnije, riža se više nije fermentirala, nego začinila rižinim octom, šećerom i solju, a uz hranu morskog porijekla, dodana je hrana životinjskog porijekla, povrće i tofu. Popularan je postao zbog jednostavnosti pripreme, bogatstva okusa i teksture. Uvijek se poslužuje s dodacima, poput sojinog umaka, wasabija ili paste od đumbira. (i.P.)

Print Recipe
Veganski sushi s avokadom, krastavcem i mrkvom
Prep Time 20 minuta
Cook Time 5 minuta
Servings
rolice
Ingredients
ZA NADJEV
Prep Time 20 minuta
Cook Time 5 minuta
Servings
rolice
Ingredients
ZA NADJEV
Instructions
  1. U manjoj posudi zagrijavamo ocat, šećer i sol, te kuhamo uz miješanje dok se šećer i sol ne otope.
  2. Pomiješamo ocat sa skuhanom i ohlađenom rižom. Miješamo dok se ravnomjerno ne rasporedi.
  3. Na podlogu od bambusa stavimo nori algu (ako nije već pečena, možemo je pripremiti na tavi ili u pećnici), pola riže ravnomjerno rasporedimo po njemu, a ostavimo 2 cm pri jednom kraju kako bismo zatvorili rolicu. Avokado, krastavac i mrkvu slažemo pri donjem dijelu riže.
  4. Kada počinjemo rolati, prstima držimo povrće na mjestu, a bambusom stišćemo kako bismo dobili kompaktnu rolicu. Onaj dio alge na koji nismo stavili rižu iskoristimo da je zalijepimo.
  5. Režemo rolicu na komade, od jedne dobijemo 8 zalogaja.
  6. Poslužujemo uz sojin sos, wasabi, ukiseljeni đumbir ili pastu od đumbira.
Share this Recipe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.