Rođeni za trčanje

Christopher McDougall otkriva meksičko pleme urođenika koji su pomakli granicu ljudskih sposobnosti dalje od svih i sposobni su trčati dugo i brzo. Pa je našao i par Amerikanaca koji žele učiniti isto i napisao knjigu koja nas fascinira.

Izdanje Teledisk, Zagreb, 2011.

Tarahumara, ili kako sami sebe nazivaju, Raramuri, su jedni od Izvornih stanovnika Meksika koje Španjolci nisu uspjeli do kraja pokoriti, nego su pobjegli u teško pristupačne Bakrene kanjone u meksičkoj državi Chihuahua. Naviku bježanja, odnosno trčanja, nisu izgubili niti danas pa su zadržali drevnu tehniku trčanja na duge pruge. Tehniku većini ostatka čovječanstva nepoznatom, koja im omogućuje da trče par dana bez prestanka i preko 300 kilometara u komadu.

Christopher McDougall je radio kao reporter iz ratnih područja Afrike za agenciju Associated Press, a amaterski se bavio trčanjem i pisao kasnije o ekstremnim sportovima za razne američke magazine. Nakon što su ga u četrdesetima počele mučiti ozljede, zapitao se zašto dolazi do njih, zašto se većina trkača redovno ozljeđuje i kako to da su neki pojedinci sposobni trčati u komadu više vremena nego li su ostali sposobni ostati budni.

Ultramaratonci i ultratrkači sposobni su trčati utrke od 100 milja (oko 160 kilometara) i više u komadu, a sposobni su trčati dulje od konja. Maratonci mogu postizati iste rezultate do šezdesetih godina dvoga života, a žene su čak izdržljivije od muškaraca, što pokazuje broj odustajanja na najdužim trkama. McDougall zaključuje kako je evolucija učinila ljudsko tijelo savršenim strojem za trčanje na duge staze, nije nam nužno podarila snagu i brzinu, ali svi imamo predispozicije za dugo trčanje. Znanstvena i medicinska istraživanja idu u prilog toj teoriji, a malo poznati pojedinci koji pomiču granice onoga što se smatra ljudski mogućim pokazuju to i u praksi.

Skupina dječaka i mladića Tarahumara u punom trku

Knjiga je fascinirajući uvid u ljudsku psihu i tjelesne sposobnosti. Daje povjerenje u ljudsku prirodu koja će nas uvije tjerati da istražujemo dalje i težimo za višim. Govori nam kako se jedino trebamo natjecati s nama samima, širiti granice naših mogućnosti.

Autor: Christopher McDougall; Izdanje: Teledisk, Zagreb, 2011.; Originalno izdanje: USA, 2009.; Žanr: sport i avantura

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.