Slavljenje tišine

Neiscrpni izvor znanja, mudrosti i inspiracije kojem se puno puta vraćamo i svaki puta otkrivamo nešto novo

Izdanje Art of Living Hrvatska

Sri Sri Ravi Shankar je 1995. godine počeo jednom tjedno davati znanje u formi kratkih osvrta na različite aspekte djelovanja uma, emocija, situacija iz svakodnevice pa sve do pitanja koja se tiču nematerijalnih dimenzija i same prirode Sebstva, odnosno Božanskog. Osvrti u ovoj knjizi su davani do 2000. godine i organizirani su ne kronološki, nego tematski, od stvari koje se tiču malog uma do onih stvari koje se tiču velikog uma. Slavlje je u naslovu jer obično slavimo u vanjskom svijetu, u buci, ali nas na to kraju umara, no, slavlje u unutarnjem svijetu, u Sebstvu i tišini nikada ne prestaje i nikada nas ne umara. Tišina je ovdje naša prava priroda, čvrsta i beskrajna, prema kojoj započinjemo put.

Ova knjiga je putovanje od vanjskog svijeta prema unutarnjem, od uma prema duhu, od buke prema tišini, od iluzije prema istini. Može se čitati kronološki, ali i, zanimljivo, nasumičnim otvaranjem stranica u potrazi za mudrošću koja će nas voditi kroz dan. Emocije poput ljubomore, bijesa, ljubomore i tuge, te događaji s kojima ih povezujemo drže naš um u vanjskom svijetu i umaraju nas. Tragatelj za istinom počinje na tom mjestu i povlači svoj um prema unutra, prema Sebstvu, da bi došao do Božanskog i dalje do tišine, a cijeli putem nas Sri Sri s velikim razumijevanjem prati i objašnjava što se događa. Jer, kako dalje kaže, znanje se ne nalazi u događajima, znanje se nalazi iznad njih, u totalu svih zbivanja, u Beskraju.

Sri Sri Ravi Shankar: “Tišina je majka sve kreativnosti, izvor intuicije.”

Imati prosvijetljenog učitelja da nam pokazuje put prema Beskraju je neprocjenjiv blagoslov. Stoga je i ova knjiga neprocjenjivo blago, prvi naslov za svakoga tko je morao poći na ovaj put. Međutim, Sri Sri Ravi Shankar ne podučava pišući knjige, jer ovu, kao niti sve druge, nije niti napisao, nego je uređena od njegovih osvrta. On podučava praktičnim primjerima i iskustvom. Ovu knjigu svakako treba pratiti pohađanje jedne od Art of Living radionica na kojima se tišina može i iskusiti. Art of Living Program sreće je, recimo, odličan početak puta. (I.P.)

Autor: Sri Sri Ravi Shankar; Izdanje: Art of Living Hrvatska; Originalno izdanje: Indija, 2001.; Žanr: Duhovnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.