Što je, zapravo, joga?

Pojam „joga“ je izveden iz sanskrtske riječi „yuj“, koja označava jedinstvo. Ona je potpuna disciplina koja dovodi do sjedinjenja tijela, uma i duha i održavanja sklada između njih.

Joga nas dovodi do prirodnog stanja zdravlja i sreće koristeći drevnu mudrost ostvarivanja naših potpunih potencijala. Ona je iskustvo stanja jedinstva s nama samima i sa cijelom kreacijom.

Znanje o jogi se može pronaći u drevnim spisima za koje se smatra da su stariji od 5000 godina. Iako je njena tradicija sačuvana u hunduizmu, njeno znanje nadilazi religije. Znanje, bez obzira je li znanstveno ili duhovno, ima univerzalnu primjenu, bez obzira na njegovo porijeklo. Mnogo je znanstvenih otkrića napravljeno na Zapadu, ali je njihova upotreba univerzalna. Bilo bi blesavo ljudima s Istoka da ne koriste telefone ili televizore samo zato što su izumljeni na Zapadu. Isto tako, gledati na jogu kao na nešto čime se bave ili smiju baviti samo hindusi zato što je ona razvijena unutar hunduizma, bez obzira na njene dokazane dobrobiti. bio bi jako uzak pogled na stvari.

Mnogi spisi sadrže znanje o jogi, najvažniji među njima su Patanjalijeve Yoga Sutre, Bhagavad Gita, Hatha Yoga Pradipika, Gheranda Samhita i Shiva Samhita. U njima su opisani različiti putevi joge, a neki od njih su:

  • Bhakti joga (put devocije) – prepoznavanje, štovanje i služenje Božanskom
  • Karma joga (put djelovanja) – koncentrirano i vješto djelovanje s dobrim namjerama, nesebično služenje čovječanstvu
  • Gyan joga (put znanja) – proučavanje spisa, primanje znanja direktno od vlastitog duhovnog učitelja i primjena tog znanja u svakodnevici
  • Hatha joga („hatha“ znači izrazita odlučnost) – postizanje dobrobiti tijela i uma kroz vježbanje asana (tjelesnih vježbi) i pranayama (vježbi disanja)
  • Raja joga (kraljevski put, put bez napora) – Nakon što uložimo napor, trebamo postići stanje nenapora. Naglasak je na meditaciji bez napora i življenju života bez otpora.
  • Ashtanga joga – disciplina osam udova joge – yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhayana, samadhi

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.