Što se događa u trenutku smrti?

Dijete može doći na ovaj planet na različite načine: prirodnim porodom ili carskim rezom. Carski rezovi su bili nazvani naabhi janya (rođeni kroz pupak). To je bilo poznato iz starih dana; nije novo.

U trenutku smrti, ako držiš svoju pažnju između obrva i skupiš svoju pranu (životnu energiju) tamo i ako duša izađe kroz ta vrata, tada duša dolazi do višeg stanja.

Često se u trenutku smrti tjelesne izlučevine izbacuju kroz anus. Ako prana (životna energija) izađe kroz prvu čakru, oni odlaze na niže razine. Oni koji odlaze s puno boli ili želja, njihova životna energija odlazi kroz korijen kralježnice. U našoj zemlji (Indiji, op.prev.) od davnina postoji proces koji se naziva kapaal kriya, u kojem se razbija lubanja kako bi se pustila prana iz glave. Od toga nema koristi. Taj proces rade nakon što je osoba umrla. Dok je život još u tijelu, kada vježbaš dižući pranu, tada se bramharandra (mjesto na kruni glave kroz koje se govori da duša izlazi u trenutku smrti) otvara.

Privrženik i jogi, njegova prana neće izaći kroz korijen kralježnice. Ići će iz viših razina.

Što više pročišćavaš svoje energetske kanale u tijelu snagom joge, više možeš doseći više razine. Ako je um stabilan, fokusiran na jednu točku u trenutku kada prana napušta tijelo, tada duša dobiva snagu da dođe do najviše razine. A privrženik uvijek ima čvrst um. Kada nema privrženosti, postoji pohlepa. Kada god postoji pohlepa, nema privrženosti. Privrženik je spreman za žrtvu. On nema način razmišljanja Ja, Ja. Privrženikov način razmišljanja je da daje. Um koji je uvijek u „Ja“ je nestabilan, a onaj koji može reći „Ja sam tu za tebe“, njegov um je stabilan. Vidi um majke koja je fokusirana na svoju djecu. Stabilan je zato što uvijek misli na svoju djecu. Jogi ili privrženik, u čijem se srcu pojavila ljubav ili onaj koji je napredovao na putu joge, oni postaju jedno s nepreglednom purushom sjećajući se božanskog u trenutku smrti. To je proces. Oni postaju jedno s Bogom.

Odlomak iz komentara na Bhagavad Gitu Sri Sri Ravi Shankara

Preuzeto s Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.