Svedhana – ayurvedska sauna

Nakon masaže i tretmana uljem koristimo svedhanu, terapiju parom ili znojenjem kako bismo učinkovito uklonili toksine i poboljšali probavu.

Svedhana širi tjelesne kanale, omogućujući lako prebacivanje ame (toksina) iz tkiva natrag u probavni trakt (i time van tijela) i poboljšavajući cirkulaciju. Toplina omogućuje koži i krvi (vanjski putevi bolesti prema ayurvedi) da se očiste. To opušta, čisti, te smanjuje masno tkivo i napetost mišića.

Toplina također vraća u ravnotežu vata i kapha doše (tj. uklanja hladnoću i krutost) i umanjuje tešku, ljepljivu prirodu ame. Jednom kad se toksini vrate u probavni trakt, oni su spremni za potpuno uklanjanje iz tijela.

Svedhana za uklanjanje toksina

Kako bi se uklonile otpadne tvari i toksini koristi se unutarnja (npr. biljke koje zagrijavaju) i vanjska (npr. jacuzzi, sauna). Ricinusovo i sezamovi ulje, te neke biljke karakteristične za ayurvedu se koriste za poticanje znojenja.

Ushma svedhana je jedna od vrsta svedhane pri kojoj se stvara topla para kuhanjem odgovarajuće hrane i biljaka za došu koju tretiramo i tom parom okružujemo tijelo. Koristimo poseban šator pri tome koji obavija tijelo i paru, slobodna je samo glava.

Svedhana se najbolje koristi kod vata poremećaja (odnosno živčanih stanja). Koristi se samo nakon  provedenih unutarnjih i vanjskih tretmana uljem, te nakon što smo potpuno probavili posljednji obrok. Primjenjuje se u jakoj, umjerenoj ili blagoj mjeri, ovisno o snazi osobe koja je prolazi terapiju.

Sesije traju kraće za vata i pitta doše, a duže za kapha doše. Jak intenzitet se koristi za jake osobe ili teške bolesti; umjereni intenzitet za osobe s umjerenom snagom ili umjerenom bolesti; a za slabe osobe ili manje bolesti se koristi minimalni intenzitet. U prosjeku sesija traje 30 minuta. Ugodnija je od klasične saune, jer se ne zagrijava glava.

U SATTVA – Centru zdravlja i sreće svedhanu obavlja Ivor Medved, školovani ayurvedski terapeut. Cijena tretmana je 150 kn. Rezervirati svoj termin možete na naše kontakte.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.